Zwamburger
JackIn de week van het vleesloos vlees wil ik de lezer de vuur aan de schenen leggen. We gaan een hamburger maken. Niet een van ham, maar van oesterzwam. Door ons drukke leven en door het overvloed aan bod aan voedsel, vergeten we soms hoe belangrijk ons brandstof voor leven is. Komt er ook nog bij dat de smaakbeleving een veel grotere prioriteit heeft dan de voedingswaarde, waardoor het voor de naoorlogse generaties wel erg moeilijk wordt gemaakt om zelf een goed gerecht op tafel te zetten. Mijn advies is: neem de tijd voor je grootste prioriteit.
Zwamburger
Het gerecht is eigenlijk best simpel. Je maakt een verbinding van verschillende ingrediënten met als basis een paddenstoel. Ik heb gekozen voor de oesterzwam. Verhit het in olie en doe er een belegd broodje omheen. Je kunt het zo machtig maken als je wilt.
Ingrediënten
Voor de burger
2 eieren
2 eetlepel boekweitmeel
100 gram fijngesneden groeten naar willekeur
1 dikke kruimige aardappel
Zonnebloem/olijfolie om te bakken.
Voor het broodje
1 ui
1 tomaat
4 augurken
eetlepel mais
mayonaise
Ketchup
Broodjes
Voor de zwamburger is het naar eigen inzicht hoe je de het broodje gaat garneren. Ikzelf vind het lekkers zonder dit alles
Bereiding
Als bindmiddel de kruimige aardappel zeer fijn snijden en op laag water koken
Intussen
Snijd de oesterzwam klein en gooi alles door elkaar. Zorg ervoor dat er een niet te vochtige emulsie ontstaat. Het moet aan elkaar blijven plakken. Voeg gerust extra boekweitmeel toe als het te vochtig is.
Boekweitmeel
Dit is naar mijn mening de beste meelsoort om als bindingsmiddel in te zetten. Overigens het is geen graansoort, maar fijngemalen vruchtjes van de boekweitplant. Mensen met gluten uitdagingen kunnen zich hier aan laven
Draai eerst ronde ballen en leg ze op een bord. Sla met een spatel de ballen plat tot een mooie burger.
(Mocht dit niet werken. Dan pak een soeplepel, pak wat emulsie en maak hem in de pan plat. )
Verhit de pan met olie op hoog vuur. Gebruik geperste (liefst biologische) zonnebloemolie
–De meeste zonnebloemolie wordt gemaakt via een uitgebreide chemische bewerking, inclusief ontgeuren, bleken, verhitten, abstraheren met petroleum en ontwaxen met zuur-
Wanneer de olie heet genoeg is, de warmtebron voor de helft verminderen en kun je drie à vier hamburgers in de pan laten glijden. Pas als de onderkant goed bruin is, de burger omdraaien. Anders breekt hij te snel in stukken.
Vervolgens serveren op een kaal of goed gevuld broodje.
Eet smakelijk!