Zoektocht naar onbespoten voeding

Wianne

    Start zoektocht

Mijn zoektocht naar betere voeding is voortgekomen uit de verwijzing van de nefroloog naar een diëtiste om mijn medicatie beter te laten werken.

Een deel van haar adviezen heb ik gebruikt, omdat sommige tips voor mij niet haalbaar waren,zocht ik alternatieven.

Herinneringen kinderjaren

Door het bewtuin beilen 2uster naar voeding kijken, legde ik meer onder de loep. Van huis uit was ik gewend groente van eigen tuin te eten. Mijn opa verbouwde alles zonder gif….. dat wilde ik eigenlijk wel weer terug. Maar dan woon je nu in de stad en is dat ineens een stuk lastiger.

Ook mijn andere opa en oma verbouwden zeIn de tuin Schiermonnikoog 5 Blf hun groente en fruit. Oma maakte veel in, zowel in de weck, eigen ranja, in de diepvries. Een keur aan groente passeerde elke keer de revue. Zij verbouwden onder andere radijs en meerdere koolsoorten. Ook hadden ze een kas.

Had ik in mijn kindertijd zin aan “wat lekkers” en vroeg ik oma daarom? Dan werd me nogal eens aangeboden om een stengel rabarber te oogsten. Die mocht ik vervolgens afspoelen onder de pomp. Waarna ik ervan genDSC06889oot om het op te eten. Of na het appelen rapen meteen al één opeten.

Kwekerij gevonden

In 2008 bleef ik zoeken, zonder grote resultaten op groentegebied. Daarom spitste ik me toe op de zouten en de suikers verminderen. In 2009 kwam, dankzij het ontdekken van “De Breituin” een handwerkgroep in Hoogersmilde, het wensdoel ineens wat dichterbij. Ik ontdekte op mijn route naar “De Breituin” een kwekerij met onbespoten groente en fruit! Vanaf dat moment nam ik elke keer als ik naar “De Breituin” ging bij Wout’s Kwekerij in Smilde groente mee.

Vervolg zoektocht

Dankzij vakantievrienden werd mijn zoekspoor gevoed en verbreed vanaf zomer 2009. Met kleine stappen kwam ik steeds dichter bij mijn wensdoel. Ik ging bewuster om met E-nummers in voeding.

In de zomer van 2011 ben ik totaal overgestapt naar onbespoten groente en fruit, in mijn zoektocht heb ik ook gebruik gemaakt van de kennis en mogelijkheden van de eigenaar van de kwekerij omdat DSC06890hij het assortiment uitbreidde met inkoopproducten.

Voor mij een groot voordeel dat ik daar dus niet meer extra controles hoef uit te voeren op de verpakking. Iets dat niet aan de eisen voldoet, komt niet in de winkel. Ook toont hij boeken die te maken hebben met bewustwording op voedingsgebied.

Resultaten

De uitkomsten van mijn zoektocht: minder zout en suiker, het eten van onbespoten groente en fruit én het bannen van e-nummers uit voeding die als schadelijk worden aangemerkt, wierp zijn vruchten af.

Een half jaar na de start van bovengenoemde combinatie mocht ik in overleg met de behandelend arts mijn medicatie voor de bloeddruk halveren! De volgende controle is in goed overleg de medicatie op proef gestopt. Niercontrole blijft noodzakelijk eens per jaar, daarnaast meerdere keren per jaar een bloeddrukcontrole, maar ik ben nog steeds medicatievrij!

Recept kweeperen nagerechtkweepeer

Een heerlijk en eenvoudig recept voor een kweeperen nagerecht wil ik graag delen:

Voor vier personen:

4 grote kweeperen

een liter biologisch sinaasappelsap

300 gram biologische rietsuiker

een kaneelstokje

Was de kweeperen goed, haal steeltjes, kroontjes en klokhuizen eruit, schil ze. Niet mooi uitziende stukken vruchtvlees wegsnijden. Maak de stukken niet te klein.  Voeg de geschilde stukken meteen toe aan het sinaasappelsap en doe daarbij ook het kaneelstokje en de rietsuiker.

Laat het geheel koken tot het fruit zachter is geworden. Circa 15 á 20 minuten. Schep dan het fruit in de voorverwarmde potten, breng het sap nogmaals aan de kook en vul de potten daarmee tot net onder de rand van de pot.

Draai de schroefdeksels van de potten goed aan en zet ze daarna op de kop om af te koelen.

Er zal nog veel sap overblijven, proef voorzichtig een beetje om te kijken of er nog wat suiker bij zou moeten. Daarna kan het resterende sap als ranja in één of meer flesjes worden gegoten.

Ook het sap wat overblijft na het eten van de vruchten kan als ranja worden aangelengd met water.

Geniet ervan!