Zo weinig mogelijk textiel restafval…maar hoe?

Lilla

” Jaarlijks gaat er 124 miljoen kilo textiel met het restafval mee terwijl daarvan 65% gerecycled had kunnen worden. Op welke manieren zorg ik ervoor dat mijn textiel restafval zo weinig mogelijk is? Lees het op mijn 1e blog!”

 

Mijn doel voor het komende jaar is om zo weinig mogelijk afval te produceren. Om een goed beeld te krijgen van het “nul-punt” heb ik ons aanslagbiljet van de gemeentelijke belastingen over 2014 erbij gepakt. Daarin staat dat mijn man en ik op papier zorgen voor 238 kg GFT-afval en 330 kg restafval. Dit is “slechts” ons huishoudelijk afval, hierin is nog niet de hoeveelheid afval meegenomen wat wij bij anderen in huis, op het werk, in de stad etc. maken. Bij ons in de gemeente betalen we een vaste bedrag voor het afval en een variabele bedrag per kg. Niet alleen voor het milieu en afvalverwerking, maar ook voor de portemone loont het dus om zo weinig mogelijk afval te produceren. Met elke blog die ik schrijf wil ik dan ook een onderwerp aansnijden die te maken heeft met het meer en beter scheiden van afval en het voorkomen van afval. Deze keer gaat het over… kleding.

blog lilla 1

Tafels met ruilbare kleding

Wereldwijd produceren wij ongeveer 35 miljoen ton kledingstoffen per jaar. Hiervoor is veel water, energie en chemicaliën nodig. De behoefte aan kleding groeit wereldwijd jaarlijks met 4% terwijl we in Nederland minder dan 10% kleding inzamelen. Zo gaat er 124 miljoen kilo textiel met het restafval mee terwijl daarvan 65% gerecycled had kunnen worden. Op welke manier zorg ik ervoor dat mijn textiel restafval zo weinig mogelijk is en het milieu zo weinig mogelijk belast met de productie van nieuwe kleding?

 

Zoals, (denk ik) van menig andere vrouw, puilt ook mijn kast uit van de hoeveelheid kleding, dus ik heb eigenlijk geen nieuwe kleding nodig. Komt die er toch wel (nieuw of tweedehands), dan is mijn regel dat daarvoor in plek iets anders in de doos gaat. Dat is een doos vol met kleding die ik eens in de zoveel tijd doorgeef aan anderen of doneer aan de kledingcontainer. Vaak krijg ik zelf ook kleding van vrienden of familie die anders in de afvalbak of kledingcontainer was beland. Daarnaast kom ik eens in de zoveel tijd in winkeltjes waar ik tweedehands kleding voor een leuk prijsje kan krijgen. Ik ontdekte namelijk dat er nog zo veel mooie kleren te vinden zijn die nauwelijks gedragen zijn of nog prima van kwaliteit zijn. Tegenwoordig vind je ook steeds meer facebookgroepjes waar men kleding wil ruilen voor iets kleins of een paar euro. Inmiddels is het een verslaving geworden om creatief om te gaan met de inhoud van mijn kleding kast zonder dat iets weggegooid of nieuw geproduceerd hoeft te worden. Een steeds bekender gebeuren op dit terrein zijn de zogenaamde kleding ruilbeurzen of clothes swap avonden.

 

In het noorden van Nederland bestaan veel initiatieven op dit gebied. Zo stond ik vorige week op een kledingbeurs van de winkel Opgeweckt Noord: de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland! De kledingbeurs paste natuurlijk mooi bij deze winkel in het kader van duurzaamheid en afval beperken. Uiteraard heb ik me meteen aangemeld voor dit initiatief. Zelfs het voorbereidingsproces was leuk; door al mijn kleren bij langs te gaan kwam ik weer vergeten pareltjes tegen en ontstonden nieuwe combinaties in mijn hoofd. Uiteindelijk ging ik met twee goed gevulde dozen richting stad Groningen.

 

Kies maar uit en doe het in je zelf-meegebrachte potje of bakje.

Kies maar uit en doe het in je zelf-meegebrachte potje of bakje.

De locatie voor deze kledingruilbeurs was geweldig; Opgeweckt Noord past precies in mijn themajaar van zo weinig mogelijk afval produceren. Gelukkig had ik thuis nog wat lege glazen potten staan en deze gingen goed gevuld met allerlei lekkers mee terug naar huis. En uiteraard ook een paar “nieuwe” kledingstukken die ik heb mogen ruilen met de andere deelnemers.

 

Het was ontzettend leuk om te zien dat een kledingstuk waar ik jarenlang plezier van heb gehad, een tweede kans krijgt bij een ander. En wat over is gebleven krijgt binnenkort een tweede kans op een vlooimarkt of toekomstige kledingbeurs…

Ken jij nog leuke initiatieven bij jou in de buurt die te maken hebben met kleding?

Deel het hieronder in de comments.