Zevenblad, bonen en de Eetbare Voetspot
LeahAls je een eigen tuin hebt zul je merken dat planten als zevenblad, brandnetel en hondsdraf vanaf de eerste zonnige voorjaarsdagen niet meer tegen te houden zijn. Voor je het weet hebben ze bezit genomen van je hele tuin en zul je ze de hele zomer moeten tolereren. Maar er is goed nieuws.Een heleboel van de zogenaamde ‘onkruiden’ uit je tuin zijn eetbaar, lekker en gezond. ‘If you can’t beat it, eat it’ zeggen ze. Dus ben je er zeker van dat de groene woekerende plant zevenblad is? Pluk dan een mandje vol fris jong blad. Heerlijk in de omelet, soep of pesto.
Ik doe het al jaren en het heeft het zevenblad veranderd van een stevige woekeraar in een heerlijke groente. En zo vergaat het ook de brandnetel, paardenbloem of weegbree die ik tegen kom. Hij belandt op mijn bord of ik zet hem in het zonnetje tijdens één van de eetbare wilde planten wandelingen of cursussen die ik organiseer.
Mijn uitdaging voor de Voetspot om meer wildpluk aan mijn eigen maaltijden toe te voegen is in geen maand gemakkelijker dan in mei. Lekker weer en een brede keus aan bladgroen, bloemen en bloesems om te oogsten. Hierdoor draaien mijn wildpluk avonturen op volle toeren. De afgelopen weken heb ik heerlijke wilde kruidenthee, zevenbladpesto, brandneteltaart en wildpluksoep gemaakt. Een handige tip is om lekker veel te plukken, goed te wassen en in afgesloten plastic bakken in de koelkast te bewaren. Je oogst kan dan wel vijf dagen goed blijven. En als je het verwerkt tot siroop, gelei of jam kun je het wel een jaar bewaren!
De uitdaging die ik vorige maand ben aangegaan is het bonenpad op gaan. Peulvruchten in allerlei soorten en maten ontdekken. En mensen enthousiast maken over deze lekkere en gezonde voedselbron. Lukt aardig al zeg ik het zelf. Gekiemde bonen en linzen, stoofpotje met zwarte bonen en kikkererwtensalade met feta, zevenblad en tomaat. Hebben jullie het al geprobeerd? Het is echt de moeite waard. Hoewel, moeite… bonen en peulvruchten zijn gemakkelijke klanten. Met wat tomaten, groenten en kruiden heb je al gauw een lekkere en voedzame maaltijd.
En het allerleukste: de bonen voor de Eetbare Voetspot, de eetbare tuin bij het Duurzaamheidscentrum in Assen zijn uit gekomen. De paardebonen (een klein ras tuinbonen) steken bijna kun kopjes boven de grond en potjes vol mooie frisse bonenplanten staan te wachten tot ze naar hun vaste woon- en verblijfsplaats overgezet worden. Op woensdag 18 mei ga ik met een aantal vrijwilligers weer aan de slag bij de Eetbare Voetspot in Assen. Heb je zin en tijd om te komen helpen? Geef je dan op bij mij via bloemenpad@gmail.com. Op www.bloemenpad.nl staat meer informatie over de Eetbare Voetspot.