Zelf natuurlijke cosmetica maken

De Voetspot, Leah

Smeerwortelzalf

Zelf natuurlijke verzorgingsproducten maken, mijn nieuwe uitdaging voor dit seizoen.

Ik ben er al een tijdje mee aan het experimenteren en het bevalt erg goed. Zelfgemaakte zalf van sparrenhars, smeerwortel of smalle weegbree, tandpasta en deodorant van bakingsoda en kokosolie, gezichtsscrub van havermout, honing en olijfolie, schoonmaakmiddel van Savon de Marseille… Het bevalt mij erg goed en ik hoop jullie ook enthousiast te maken er mee bezig te gaan. In mijn komende blogs zal ik vertellen over mijn ervaringen ermee.

Voordeel van het zelf maken van verzorgingsproducten is, dat je precies weet wat er in zit, dat je kan kiezen voor ingrediënten uit je eigen omgeving en dat je gebruik kunt maken van gerecycled verpakkingsmateriaal. Een ander voordeel is de prijs. Zelf gemaakt is vaak een stuk voordeliger.

havermout

Eerlijk is eerlijk, er zitten ook nadelen aan. Het kost tijd om iets zelf te maken, even gauw meepakken uit de winkel is een stuk sneller. En, zelf gemaakte producten zijn niet altijd lang houdbaar.

Maar als je hygiënisch werkt kun je bijvoorbeeld zalf wel een jaar goed houden. Tandpasta en deodorant gaat ook langer mee. Gezichtsscrub of lichaamsscrub is vaak maar kort houdbaar, maar het maken er van kost bijna geen tijd.

Dus reden genoeg om aan de slag te gaan!

Havermout gezichtsscrub

2 eetlepels havermout
1 eetlepel honing
scheut jojobaolie

Meng alle ingrediënten door elkaar. Gebruik het door het met zachte ronddraaiende bewegingen in te masseren. De gevoelige huid rondom je ogen vermijden.

gezichtsscrub

 

 

 

 

 

Voor een gezichtsmasker volg je het zelfde recept, alleen dan maal je de havermout eerst fijn met de staafmixer of in de blender. Breng het masker aan op je gezicht. Laat de huid rondom je ogen en mond vrij. Laat 10 minuten intrekken en spoel af met lauwwarm water.