Zalf maken van kleefkruid

De Voetspot, Leah

Eetbare planten in de winter: kleefkruid

Ken je kleefkruid? Het is de plant met de lange slieren die aan je blijven plakken. En waarvan de honden en katten de zaden in hun vacht meenemen.

Lastig onkruid? Nee hoor je kan de jonge scheuten eten. Als ze nog vrij mals zijn kun je ze goed gebruiken voor in je soep, stoofschotel of omelet.

Het fijne van kleefkruid is dat ze in zachte winters gewoon door groeit. Het zaad is in de herfst ontkiemd en nu vind je al jonge plantjes van zo’n 5 cm hoog. Een gezonde aanvulling op je winterkost!

 

Kleefkruidzalf

Daarnaast kun je een lekkere zachte zalf van het jonge kleefkruid maken. Dit wordt uitwendig gebruikt bij wondjes, droge eczeem en huidirritatie.

Recept voor kleefkruidzalf

Wat heb je nodig?

Grote pan en een klein pannetje
Bosje jong kleefkruid
olijfolie
bijenwas

 

Zorg ervoor dat het kleefkruid schoon en goed droog is voor je er mee aan de slag gaat. Laat het eventueel een middag drogen op een theedoek.
Snijd het kleefkruid in kleine stukjes en doe het in een kleine pan. Overgiet het met de olijfolie. Zorg dat alle kleefkruid net overdekt is met olie.

Laat de kleefkruid een uur lang au bain-marie trekken in de olijfolie.
Giet de olie door een zeef en druk het kleefkruid goed aan, zodat alle olie er uit gaat.

Meet de olie af en voeg per 100 ml olie 10 gram bijenwas toe.
Verwarm de olie nu opnieuw au bain-marie, samen met de bijenwas. Als de bijenwas helemaal is gesmolten giet je de olie in gesteriliseerde potjes en sluit je ze goed af. Gebruik potjes van donker glas of bewaar de potjes in een donkere kast. Dan blijven de waardevolle stoffen beter behouden.