Wout’s Kwekerij

Wianne

Wianne interviewde Wouter Strietman, eigenaar van Wout’s KwekerijP1010025

Onbespoten producten

Wout’s Kwekerij is een kleinschalige kwekerij met onbespoten groente en fruit, seizoensgebonden hoofdzakelijk van eigen erf.

 Ervaringen

Wouter Strietman is tijdens zijn opleiding al doordrongen geraakt van de noodzaak om op een andere manier groente en fruit te kweken. De manier hoe multinationals omgaan met voedselproductie en vervoer, de ervaringen met de gezondheid en het vroege overlijden van meerderen in de branche zijn voor hem reden geweest om zonder pesticiden gewassen te kweken.

Visie

Een gezonde plant, heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, deze heeft voldoende eigen afweerstoffen. Er zijn andere mogelijkheden om planten te helpen dan chemie. DP1010010oordat de mens een plant zonder chemie kan eten, wordt ook diens lichaam gevoed met de juiste stoffen en de gezondheid versterkt.

Daarbij mogen de planten in alle rust zich ontwikkelen, wat de kwaliteit ten goede komt.

 Bedrijfsvoering

Sinds mei 2008 heeft hij zijn bedrijf gevestigd aan de Rijksweg 104 te Smilde. Hij verbouwt op zijn erf ruim 350 verschillende gewassen. In 2008 is hij begonnen met groente en fruit kweken. Voeding en bewustwording vergroten staan hoog in het vaandel.

Elk jaar wordt erP1010027 gekeken of het assortiment nog aanpassingen nodig heeft. Zo kan hij ook “vergeten” groenten leveren als palmkool, snijbiet of meiraap. Als bijzonder eigen product wordt oesterzwam gekweekt.

De verpakking van de artikelen vindt in hoofdzaak plaats in hergebruikte papieren zakken en plastic bakjes. Eigen meegebrachte bakjes, tassen of krat zijn ook prima.

 Bewustwording

De kwekerij wordt door zonnepanelen voorzien van de benodigde stroom en is daardoor klimaatneutraal.

Maandelijks wordt een nieuwsbrief aan klanten en belangstellenden verstuurd. P1010007

Een rondleiding op de kwekerij is mogelijk voor groepen vanaf 7 personen.

Voor meer informatie zie ook: www.woutskwekerij.nl