Wonen op een bovenwoning/flat en groenteafval scheiden

Wianne

Na mijn verhuizing naar een bovenwoning voelde het niet fijn om zonder gft-container en mijn compostbak verder te gaan.

Mijn groente en fruitafval ging – zeer tegen mijn zin – in de afvalzak naar de ondergrondse container. Daar kwam nog bij dat naar mate het warmer wordt het afval gaat stinken. Om over de fruitvliegjes nog maar niet te spreken. Deze situatie was ik al snel beu.

Ik ging op zoek naar mogelijkheden.

Het klinkt als lastig te realiseren: op een bovenwoning wonen en toch je groenteafval níet in de afvalzak/ondergrondse inzameling gooien.

Er zijn verschillende mogelijkheden om toch je groente en fruitafval te scheiden:

1. Woon je bij een buurtmoestuincomplex in de buurt?

Dan zou je daar kunnen vragen of men belang heeft bij jouw groente- en fruitafval.

2. Een wormenbak maken of kopen:

Het is fascinerend om te ervaren hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot mooie vruchtbare grond met dank aan wormen, micro-organismen en schimmels. Zonder stank in je huis.

3. Composteren in een melkpak

Keukenafval kan ook alleen door de micro-organismen alleen verteerd worden. Dus vind je een wormenbak een te grote stap? Transition Town De Pijp laat zien hoe je op mini-schaal kunt composteren in een leeg melkpak. Ook leuk en leerzaam voor kinderen! Je verzamelt groenafval in een opengeknipt melkpak en doet er af en toe wat aarde bij. Als het pak vol is, maak je het dicht en leg je het op de vensterbank of op het balkon. Na zes weken (wel om de paar dagen even schudden) is het afval omgevormd tot zwarte aarde die je kunt gebruiken voor je kamerplanten. (informatie van: www.nudge.nl)

4. Een Bokashi emmer

In de Bokashi emmer wordt het keukenafval vermengd met Bokashi-starter. Het resultaat is een
natuurvriendelijke verwerking van het keukenafval, zonder rotting. Dat proces begint zodra de keukenemmer vol is en duurt maximaal 2 weken. Tijdens de werking komt er zelfs sap vrij, dat na verdunning kan dienen als planten2401900_2voeding. Tijdens deze verwerkingsperiode wordt de tweede keukenemmer, die standaard in het starterspakket zit, in de keuken geplaatst om het keukenafval in te deponeren. Het gefermenteerde keukenafval is nu te gebruiken als  hoogwaardige bodemverbeteraar voor in de tuin.

De aangebrachte linkjes zijn van verschillende websites. De eerste link is voorzien van foto’s van resultaten.

5. Een balkonton:balkonton_proces

Met een Balkonton heb je een mini-moestuin op pootjes. Een gesloten kringloop in één ton: je gooit je GFT-afval in de compostbuis en de wormen zorgen voor vertering én verspreiden de compost door de ton. Balkonton wil stadstuinieren makkelijker maken en is een van de drijvende krachten achter het netwerk met wormen-afhaalpunten.

6. Een (volks)tuintje in je buurt vinden en daar je compostton plaatsen. Dan heb je ook nog kans om kruiden, fruitstruiken of groente te verbouwen.

Ik heb nu voor alternatief 6 gekozen, omdat ik die mogelijkheid op kleine afstand binnen handbereik heb.

Verrassend om te zien dat er zoveel mogelijkheden zijn!

Wie weet kun je er ook wat mee, of kun je iemand anders een tip geven!