Winterkou en recept Oesterzwam

Wianne

Besparen van gas kan op meerdere manieren, alleen welke is het meest passend bij de woonsituatie?

Daarmee ben ik de laatste weken bezig geweest. Door het winterse weer werd het noodzaak het al eerder gewenste gordijn op te hangen om de kou tussen woonkamer en de open keuken terug te dringen.

Een dubbel katoenen gordijn maakt een wereld van verschil tussen de temperatuur in de beide ruimten.

Heerlijk om de warmte in de kamer te houden en om na een bezoek aan de keuken in de warmte terug te kunnen keren.

Koken

Daarnaast heb ik de wonderoven voor meerdere gerechten ingezet.

Een maaltijdsoep, een rijstgerecht, aardappelen in de wonderoven gekookt en met een heerlijke roerbak tot een oesterzwam stamppot gemaakt.

Het bijzondere bij het koken van rijst is dat de rijst meer uitzet door de tijdsduur in de wonderoven. En na 22 uur in de wonderoven kwam de damp er nog af! Een klein beetje bij verwarmen na toevoeging aan de rest van het gerecht was voldoende om het binnen een paar minuten op tafel te kunnen zetten.

Een besparing van gas is daardoor niet het enige. Ook de hoeveelheid (zilvervlies)rijst die in het kokende water gaat kan beperkt worden. Dat is een leuke ontdekking!

Recept

Het recept voor de oesterzwamstamppot:

Voor 2 personen:

Neem voldoende aardappelen om tot puree of stamppot te kunnen verwerken

oesterzwam (ca. 500 gram)

2 paprika’s

een ui

Schil en was de aardappelen, kook ze in voldoende water.

Laat ze vier minuten doorkoken en plaats ze in de wonderoven. Over ca. 3 kwartier zijn ze gaar.

Snijd 20 minuten voor het opdienen van de stamppot de oesterzwammen na het afdeppen met natte keukenrol.

Snijd ook de ui, na het verwijderen van de schil, in ringen.

Was de paprika’s, haal de zaadlijsten eruit en snijd ze in repen.

Roerbak deze groente samen in een koekepan, tot ze gaar is. Dek de pan af met een antispatdeksel, laat het vuur laag staan en stamp de gare aardappelen.

Maak ze met wat melk of kookwater en een snufje zwarte peper op smaak.

Mix de combinatie van aardappelen en groentemix en dien ze op.

Geniet van de heerlijke smaak van deze combinatie met oesterzwam.