Winter groente: duurzame opties

Geeskelien

Mijn doel om lokaal en in het seizoen te eten was best makkelijk te halen in het voorjaar in de zomer. Nu komt de herfst en winter eraan, dus nu zal het iets moeilijker worden om onbeperkt spinazie, sla, courgettes en aardappels uit de tuin te halen.

Natuurlijk zijn er ook wintergroenten die ik in de moestuin heb staan. Spruitjes, rode kool en boerenkool staan er goed bij. Toch is het moestuin seizoen grotendeels over! Nu moet ik nadenken over hoe ik deze winter duurzaam en vooral lokaal ga eten.

Boerenkool uit de tuin

Boerenkool uit de tuin

Ik ga kijken waar in Groningen lokaal eten te koop is. Ik weet in ieder geval al dat dit verkrijgbaar is op de Ommelander markt. Op 14 november staat deze op het plein van het Harmoniegebouw. Helaas is deze markt er niet elke week: elke tweede zaterdag van de maand staan de standhouders er. Wel heel handig om deze zaterdagen meteen alles in te slaan wat je nodig hebt; van lokale groente tot brood, van honing tot kaas.

Als het niet lukt om altijd lokaal te eten, kun je kijken naar de beste opties in de supermarkt. Ik heb een handige kalender gevonden die een overzicht geeft over seizoensgebonden groente en fruit, en wanneer deze het lekkerste is om te kopen.

Schermafbeelding 2015-10-15 om 18.52.34

Op de website van Milieu Centraal kun je per groente- en fruitsoort opzoeken wat deze voor belasting hebben op het milieu. Groente zoals boerenkool en spruitjes zijn in ieder geval goed!

Kool uit de tuin

Kool uit de tuin

Boerenkool uit de tuin

Boerenkool uit de tuin

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Boyd Joenje