Wildpluk voorbereidingen voor de winter

Leah
De herfst is in aantocht....

De herfst is in aantocht….

Nu de herfst in aantocht is en overal om ons heen noten, vruchten, bessen en zaden groeien, ben ik druk in de weer met hamsteren. Zo staat er een pot vers geoogst brandnetelzaad in de kast, heb ik pastinaak- en engelwortelzaad verzameld en verschillende wildplukkruiden gedroogd voor thee. Allemaal goed te gebruiken de komende maanden. Laat de winter maar komen!

pompoenenOok mijn uitdaging om meer streekgebonden te gaan eten ben ik niet vergeten. Ik heb de stalletjes langs de weg ontdekt. De mooiste courgettes, pompoenen, boontjes en pruimen heb ik er voor weinig geld gekocht. Vers, gezond en van heeeel dichtbij.

Misschien niet altijd even handig als je in de auto zit, maar het is echt de moeite waard om even te stoppen. Een paar minuten werk en je krijgt voor een paar cent een lekker streekproduct en een goed gevoel duurzaam bezig te zijn.

Het recept voor de wildplukquiche uit mijn vorige blog heb ik omgetoverd tot herfstquiche. De wildplukgroenten vervangen door een lokale pompoen of courgette,  zongdroogde tomaten toegevoegd en je kunt genieten van een lekkere maaltijd.

 

Tot slot een recept: Amerikaanse vogelkersgelei.

Amerikaanse vogelkersMisschien ken je de Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd. De naam verraad al dat de natuurbeheerders er niet blij mee zijn. Het is een exoot die behoorlijk woekert en andere inheemse planten verdringt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar nu hij er toch is, laten we hem eens van een andere kant bekijken. Het blad en de pitten zijn giftig, maar het vruchtvlees is eetbaar, zowel rauw als gekookt.

Ik vind het heerlijk, daarom wil ik je het recept van Amerikaanse vogelkersgelei niet onthouden. Let wel dat je de juiste struik te pakken hebt. En dat je de pitten er goed uit zeeft, want die zijn zoals gezegd giftig, ze bevatten blauwzuur.

Werkwijze

Pluk een schaal vol Amerikaanse vogelkers bessen. Was ze en snijd ongeveer eenzelfde hoeveelheid appel in stukjes. Breng de bessen en de appel met aanhangend water aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen, tot de bessen stuk gekookt zijn en de appel zacht is.

Roer het door een passeerzeef of gebruik een gewone zeef en druk het vruchtvlees aan met een pollepel. Vang de moes op en meet de hoeveelheid af. Je kunt er gelAmerikaanse vogelkers (2)ei van maken door de algemeen bekende geleisuiker te gebruiken. Maar als je geen geraffineerde suiker wilt gebruiken kun je Marmello nemen. Dit is appelpectine en te vinden in de natuurvoedingswinkel. Als zoetstof kun je dan appeldiksap nemen.

Volg de aanwijzingen op de verpakking, giet de hete gelei in steriele potjes en draai ze goed dicht. De gelei is lekker bij een paddenstoelengerecht, een kastanjeschotel of een een toast met brie.

Amerikaanse vogelkersgelei