Wildpluk en voorbereidingen voor het winterseizoen

Leah

Mijn voornemen meer wildpluk aan mijn maaltijden toe te voegen werpt zijn vruchten af. Figuurlijke vruchten van bijvoet in de soep, zevenblad in de stamppot en knopkruid in de omelet. Maar ook letterlijke vruchten zijn terug te vinden op mijn bord. Het is pruimentijd! Tijd om een wintervoorraad aan te leggen.

Ze vallepruimen op rumn nu zo van de boom in je hand, de pruimen. Als je weet waar ze groeien hoef je er alleen maar onder te staan, je hand uit te strekken en je bak ermee te vullen. Genoeg om te verwerken en een wintervoorraad aan te leggen. Wildpluk door de winter heen. Dat kan immers alleen als ik nu ga hamsteren.

Drie weckpotten gevuld met pruimen en deze overgoten met een aan de kook gebracht mengsel van rum, water, kaneelstokjes, kruidnagel, citroenschil en een beetje suiker. Alleen is de kans klein dat deze potten de winter halen. Dat krijg je dan weer wel bij zulke lekkere voorraden….

Maar ik ben ook al aan de slag gegaan met  een voorraad die de winter wel zal halen. Bijvoet laten drogen, om ook straks mijn soep mee te kruiden. Scheelt weer het kopen van potjes tijm, basilicum en oregano. Het is minstens net zo aromatisch. En de bloeiende toppen van Canadese guldenroede liggen te drogen voor de thee. Deze werkt vochtafdrijvend, dus beter niet voor het slapen gaan. Maar overdag gedronken is het een lekkere en gezonde thee die zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en ontstekingsremmend werkt. Doordat je het zo uit je eigen tuin plukt, is het lokaal en zorgt het voor minder verpakkingsmateriaal.

watermuntWatermunt staat nu ook prachtig in bloei en lonkt ernaar om geplukt te worden. Zolang je maar genoeg laat staan voor de bijen en vlinders. Als je geen watermunt kunt vinden, kun je ook de gewone munt uit je tuin drogen. Is net zo lekker en werkt net als watermunt stimlerend op de spijsvertering en is antiseptisch.

brandnetelzaadEn tot slot de zaden. Want de zaden van veel eetbare wilde planten zijn eetbaar. Je kunt ze drogen en er een wintervoorraad mee aanleggen. Ze bevatten vaak veel mineralen en gezonde oliën en zijn daardoor een goede aanvulling op onze maaltijd.

Dikke trossen brandnetelzaad hangen nu aan de prikkende planten. Je kunt brandnetelzaad gebruiken als een soort ‘superfood’. Het bevat linolzuur en veel magnesium, kalium en ijzer. Het is lekker door roomkaas, brooddeeg of een aardappelschotel.

Als je het geluk hebt op kleigrond te wonen, is de kans groot dat wilde pastinaak langs de bermen vind. Een deel nog in bloei, met fijne gele bloemschermen, een ander deel al omgetoverd tot zaad. Lekker als kruidige smaakmaker in de pruimenjam.

Zaad van kleefkruid kun je ook oogsten en laten drogen. Laat het in de winter ontkiemen op de vensterbank, voor een gezonde aanvulling op je wintermaaltijd.

De komende dagen wordt het goed weer, droog en lekker warm. Een goede gelegenheid om te oogsten voor de wintervoorraad. Ga je ook aan de slag?