Wel verpakt, toch groen

Geeskelien

Mijn doel voor het komende jaar is om zoveel mogelijk mijn afval en verpakkingsmateriaal gebruik te verminderen. In de afgelopen maanden is het gelukt om zoveel mogelijk verpakkingsvrij te eten door de meeste groente uit eigen tuin te halen en om op de markt andere producten zoals noten en kruiden verpakkingsvrij te halen. Toch ontkom je er niet altijd aan om toch producten met verpakking te kopen.

Shampoo, wijn en schoonmaakproducten,bijvoorbeeld, zijn weer lastiger om verpakkingsvrij te kopen dan tomaten. Omdat ik toch ook een verandering wil brengen in mijn totale voetafdruk, ben ik de afgelopen weken op zoek gegaan naar betere alternatieven voor deze producten.

nordic-eco-labelIn de winkel heb ik gekeken naar keurmerken; wat maakt een fles wijn of toiletreiniger nu ecologisch of duurzaam en waar moet je op letten? Bij de meeste ecologische schoonmaakproducten en wasmiddelen staat het EU Ecolabel en het Nordic Ecolabel op de verpakking. Omdat deze op de meeste ecologische schoonmaakmiddelen staan vermeld, leek het mij wel betrouwbaar.

In het algemeen zijn ecologische varianten minder belastend voor het milieu omdat er minder fosfaten in zitten.

Wat is nu het verschil tussen een ecologisch en duurzaam product en een gewoon schoonmaakmiddel? In het algemeen zijn ecologische varianten minder belastend voor het milieu omdat er minder fosfaten in zitten. Deze stof is slecht voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Chemische ingrediënten worden vervangen door natuurlijke ingrediënten (in de toiletreiniger van Albert Heijn zit bijvoorbeeld citroen- en mierenzuur als actief bestandsdeel). Het merk Ecover voldoet aan een dertiental eco-eisen. Ze maken bijvoorbeeld voor hun flessen gebruik van 100 procent plantplastic.[1] Voor een uitgebreid overzicht kun je kijken op www.nl.ecover.com.

_i_Ecover_afwasmiddel_citr_aloewwm_1472_3484

Ecover afwasmiddel

Ik ben het meeste te spreken over het vloeibare fijnwasmiddel (helaas sinds kort niet meer te verkrijgen in de winkel, help!) van Albert Heijn en het afwasmiddel van Ecover. Er is ook een ruime keuze in assortiment in deze schoonmaak- en wasmiddelen. Een ander voordeel is de prijs: deze is namelijk niet eens zoveel hoger dan van de “normale” schoonmaakmiddelen. Om een lang verhaal kort te maken: heel handig en makkelijk om op over te stappen.

Naast de schoonmaakproducten heb ik ook een goed alternatief voor shampoo gevonden. De rainforest shampoo van The Body Shop is de enige die ik (na veel zoeken) heb gevonden als “duurzame” shampoo. Het keurmerk luidt: “eco-conscious product.” Het lijkt erop dat dit kenmerk van The Body Shop zelf is, maar dit bedrijf zet zich in ieder geval wel in om “de impact die [ze] hebben op het milieu zo klein mogelijk te maken.”[2]

Omdat ik tijdens mijn zoektocht soms twijfelde over de echtheid van de keurmerken heb ik opgezocht welke keurmerken nu wel en welke niet “echt” zijn. Op de website www.groenezaken.com/milieukeurmerken is een overzicht te vinden keurmerken. Zo weet je meteen naar welke keurmerken je op zoek moet in de winkel.

Tot slot heb ik ook nog (bij toeval in één keer goed!) duurzame wijn gevonden. De Ecolabel_logo_v5Chileense Cono Sur wordt op een duurzame wijze geproduceerd. Er wordt rekening gehouden met de natuur (weinig bestrijdingsmiddelen) en bij het vervoer van de wijn wordt de Co2 uitstoot zo laag mogelijk gehouden.[3] Misschien is deze net een beetje prijzig, maar er zijn dus veel duurzame alternatieven beschikbaar als je op zoek gaat!

AHI_434d50313934353837_2_200x200_JPG

Albert Heijn eco-toiletreiniger

85001m_l

The Body Shop shampoo

[1] www.nl.ecover.com

[2] www.thebodyshop.nl

[3] http://www.vinologisch.nl/cono-sur-wijncadeau-cono-sur.html