Wat heeft ontspullen met pesto te maken?

Dick

Ik werd geïnspireerd door de andere bloggers. Ik ben aan het ontspullen. Ja een nieuw woord, maar ik gebruik het te pas en te onpas.

Dingen die je in huis staan hebt, en er niets mee doet. Vroeger moesontspullen1t je gewoon weggooien. Nu heb je Marktplaats, Brik en Brak en andere tweedehands verkoopplaatsen.

Uiteindelijk zorgt het er voor, dat je minder afval hebt, of te wel, je spullen worden weer gebruikt. Een stukje van de circulaire economie en dat op zichzelf verkleint ook al je voetafdruk.

Ik heb dus van alles op Marktplaats gezet. Dat doe ik wel vaker, maar als het dan niet echt kwijtraak, probeer ik het een paar maand later nog weer, tegelijk met weer wat andere spullen. Zo raak je vanzelf je overbodige “rotzooi” kwijt.

Bovenstaand had ik al een maand geleden opgeschreven, maar precies vandaag komt dagblad TROUW met een artikel over “de lange weg naar de circulaire economie”. De wereld is in een eeuw explosief meer grondstoffen gaan gebruiken, 34 keer meer  materiaal en 27 keer meer mineralen en 12 keer meer fossiele brandstof. En dan zijn we als Nederland en Europa ook nog kwetsbaar: van de 54 kritische materialen zoals bv indium  voor beeldschermen, moet 90 % worden geïmporteerd, voornamelijk uit China. Nederland haalt 68% van zijn grondstoffen uit het buitenland. In het artikel wordt de slogan van de afvalophaaldienst “afval bestaat niet” ook gebezigd. Dit kan nooit helemaal gerealiseerd worden. Goed, veel afval kan hergebruikt worden, medicinale elementen eruit gehaald worden en het eindprodukt is altijd verbranden. Dat laatste om iets te verwarmen, zodat je er toch nog iets aan hebt. Maar wetenschapper en milieu kundige Reinier de Man dat er geen gemakkelijke weg is naar een groeiende economie met een kleinere ecologische voetafdruk.

Dus ik ga mijn tuin geen “onkruid” wieden, maar kruiden knippen en opeten. Ook dit helpt weer mee de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Zevenbladpesto

We hadden wpestozevenbladateroverlast, of beter, onze achterburen, en daar riepen ze mij bij. Ik liet er een hovenier naar kijken. ‘Wow’, zei hij, ‘wat hebben jullie veel zevenblad (of hanepoten). Dat moet je maar eens opruimen’. Een ander woord dan ontspullen! Ik legde hem uit, dat ik er een heerlijk pesto van heb gemaakt. Jammer genoeg was er geen gelegenheid om hem te laten proeven. Omdat ik een grote pot vol had gemaakt en het wel binnen 2 week op moet, doe ik het door warme maaltijden, waarin dat past, bijvoorbeeld over de andijviestampot.

Even het recept:

  • 2 handen vol jong zevenblad (ongeveer 25 gram),
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 50 g walnoten
  • 70 g Pecorino(italiaanse schapenkaas) en Parmigiano (Permapestozevenblad2zaanse kaas)(geraspt) of stolwijkerkaas
  • Olijfolie of koolzaadolie
  • peper en zout naar wens staat bij elk recept, doe ik zelf nooit. Ik gebruik een beetje mierikswortel om het op smaak te brengen. Heb ik genoeg van in de tuin.

Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in de keukenmachine en laat deze kort draaien totdat alles goed gemengd, maar nog wel in stukjes, is. Voeg al draaiend de olie in een straaltje toe. Niet te lang doordraaien, want dan wordt het te papperig. Voeg zoveel olijfolie toe totdat de pesto een mooie smeuïge structuur heeft. Lekker voor door de pasta, tomatensoep of op een boterham. Eet smakelijk!