Wasbaar versus wegwerp luiers

Lilla

Ik wist wel dat wasbaar luieren veel voordeliger is ten opzichte van wegwerp, maar hoeveel precies heb ik nooit uitgerekend. Tot vandaag! En met verbazing zit ik te kijken naar de cijfers.. Er valt dus nog heel wat aan afval te besparen! En het is nog voordelig voor de portemonnee ook!

Wegwerpluiers

Laat ik beginnen met de wegwerpluiers.
Voor het bestaan van de grijze container betalen wij in onze gemeente een vaste bedrag (€ 109,19). Daar bovenop betalen we voor elk kilo afval. Per kilo is dat € 0,28. In dit voorbeeld zal ik alleen de kosten per kilo pakken en niet het vaste bedrag want die ben ik hoe dan ook kwijt (ook al zouden we helemaal geen afval van wegwerpluiers hebben).

Bij ons weegt een volle luier rond de 300 gram. Ja, ik heb het serieus gewogen. 😉 Per dag gebruiken we ongeveer 7 luiers. Wow, dat is samen 2100 gram afval per dag. En dat betekent 767kg afval per jaar oftewel meer dan 3 grijze containers vol alleen aan luiers! Per dag betalen we voor dit gewicht € 0,59. Per twee dagen € 1,18.

We gebruiken Bambo Nature luiers maat 4. Ik koop deze in de voordeelverpakking waarin 60 stuks zitten voor € 16,99 van Greenjump. Over het algemeen koop ik in bulk in zodat ik niet nog extra verzendkosten heb. Per luier kost het € 0,28. Voor een dag waarop ik 6 luiers heb gebruikt is dat € 1,70. Per 2 dagen ben ik dus 12 luiers kwijt á € 3,40.

Omdat ik het wassen om de twee dagen doe, bereken ik de kosten van wegwerpluiers ook over twee dagen. Per twee dagen aan luieren ben ik kwijt:

€ 1,18 aan afvalkosten
€ 3,40 aan wegwerp luiers
Totaal kosten twee dagen aan wegwerp luieren € 4,58. Per jaar komt dat neer op € 835,85.

Wasbaar luiers

Voor het wassen van de hydrofiel doeken en oogjesluiers gebruik ik de bonte was 40 °C met extra functie ‘voorwas’ (om de meeste urine alvast weg te spoelen) en ‘intensief’. Deze programma duurt bijna 2 uur en gebruikt 0,5 kWh. Voor 2 uur is dat dan dus 1 kWh. Wij hebben een enkeltariefmeter dat € 0,23 per kWh kost. Daar zit het leveringstarief, energiebelasting, opslag duurzame energie en btw bij in. Voor het wasprogramma betaal ik dus € 0,23.

Dan het waterverbuik. De bonte was 40 °C met extra functie ‘intensief’ verbruikt 45 liter water. Dat is 0,045 m³ water. We betalen € 1,54 per 1 m³ en dat is inclusief belastingen en vastrecht. Een wasbeurt kost daarmee € 0,07.

Uiteraard hebben we ook waspoeder nodig. In Zuidhorn is de waterhardheid 9,0 °D. Dat betekent een gemiddelde waterhardheid. We gebruiken klok waspoeder, 1,215 kg kost € 4,69. Volgens het etiket van klok kun je de inhoud verdelen over 14x wassen bij een gemiddelde waterhardheid en erg bevuild wasgoed. Per wasbeurt kost de waspoeder € 0,34.

Ik gebruik wegwerp inlegvelletjes van pandababy om de ontlasting mee op te vangen. Een rol met 100 inleggers kost € 7,95. Per inlegvel kost het dus € 0,08. Per dag gebruik ik er 6 stuks en dat kost samen € 0,48. Per twee dagen is dat € 0,95. De velletjes wegen bijna niets, dus de afvalkosten laat ik hier buiten beschouwing. De ontlasting zelf gooi ik door de wc.

Daarnaast hebben we de eenmalige investeringskosten in de wasbare luiers. Dit kun je natuurlijk zo duur maken als je wil. Ik heb eigenlijk alleen in 4 overbroekjes van Pandababy (2 witte en 2 met printje) geïnvesteerd en dat heeft mij eenmalig € 40 gekost. Voor de rest gebruik ik alleen hydrofieldoeken, oogjesluiers en boosters die ik ofwel nog had liggen van toen wij klein waren of geruild heb met andere mama’s. Kortom dat heeft mij zeer weinig gekost. Voor de vorm zal ik de investeringskosten bij dit jaar optellen en dus ook in onderstaande opsomming. Ik heb de € 40 investeringkosten verdeeld over het aantal dagen van het jaar en dat komt neer op € 0,11. Voor twee dagen ben ik dus € 0,22 aan investeringskosten kwijt.

Per wasbeurt (om de twee dagen) ben ik dus kwijt:

€ 0,23 aan stroom kosten
€ 0,07 aan water kosten
€ 0,34 aan waspoeder kosten
€ 0,95 aan inlegvellen
€ 0,22 aan investeringskoten (overbroekjes)
Totaal kost een wasbeurt om de twee dagen dus € 1,81. Per jaar komt dat neer op € 330,33.

Samenvatting…

Met wegwerpluiers ben ik voor 2 dagen dus € 4,58 en voor een heel jaar € 835,85 kwijt.
Met wasbare luiers ben ik voor 2 dagen € 1,81 en voor een heel jaar € 330,33 kwijt.

Even money talk: dat is een besparing van 60% in kosten!

Het blijft altijd een afweging want ook voor het milieu is wasbaar luieren een belasting. Aan de ene kant heb je te maken met de continu productie en vervoer van wegwerpluiers en de verwerking hiervan in het afval. Aan de andere kant heb je ook de eenmalige productie van katoen hydrofielluiers en overbroekjes en het verbruik aan water en stroom. Toch kies ik liever voor het laatste omdat de hydrofielluiers en overbroekjes slechts 1x gemaakt hoeven te worden en daarmee voor lang ‘plezier’ zorgen. En de besparing in kosten is natuurlijk mooi meegenomen!