Volop eetbaar groen

Leah

De voorjaars- en zomermaanden zijn de maanden om eetbare wilde planten te oogsten. Alles groeit en bloeit en elke week komen er weer nieuwe (eetbare) planten soorten tevoorschijn. Het mooie is, behalve plukken hoef je er helemaal niks voor te doen. Wat is de natuur toch bijzonder!

winterpostelein

Winterpostelein, groeit het hele jaar door.

Het wildplukken en de moestuin.

De laatste weken heb ik winterpostelein, zevenblad, brandnetel, kleefkruid en weegbree geoogst. Het groeit volop, zonder bestrijdingsmiddelen, hoeft niet bemest te worden, maakt geen voedselkilometers en is super vers.

Hiernaast ben ik begonnen met het ontginnen van een stuk tuin voor mijn moestuin. Sommige planten doen het geweldig. Verschillende bonen schieten de lucht in, mijn aardappels vormen mooi en flink blad en de aardperen komen goed omhoog. Sommigen gaan echter minder goed. NIet alle bonen zijn opgekomen, een schimmelplek verraadt waar ik ze geplant had. De sla lijkt nergens op, smalle sprietjes die in de verste verte nog niet lijken op een mooie krop… nog maar een keer opnieuw zaaien. Sla kan gelukkig een heel zomerseizoen opnieuw gezaaid worden. Zo hard als in de berm gaat het in mijn moestuin nog niet. Maar ik was ook later begonnen met de aanleg.

vogelmuur (8)

Vogelmuur, lekker knapperig en mals.

Voorlopig nog maar de berm langs om mijn sla te oogsten…. de vogelmuur staat nu in frisse scheuten mals en knapperig te zijn. Het bevat ten minste twee keer zo veel calcium, kalium, magnesium en vitamine A en C dan kropsla. En het groeit helemaal alleen, zonder mijn hulp. Hoe fijn is het wildplukken toch, super gezond, geen omkijken naar en de natuur doet haar werk. En als het te wild wordt in de berm? Dan komt de gemeente langs met haar maaimachine en de natuur begint weer van vooraf aan….

 

De bonen.

De bonen in mijn tuin zijn nog niet zo ver, maar ik heb heerlijk geëxperimenteerd met de gedroogde bonen uit de winkel. De limabonen, ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd, zijn in ere hersteld. Ik ken ze van vroeger, maar ze waren naar de achtergrond verdwenen. Ook letterlijk, de pot met de grote witte bonen verstopte zich tot voorkort helemaal achterin mijn keukenkast.

Maar ik heb ze tevoorschijn gelokt, door er een heerlijke bonensalade van te maken met bosui, honsdraf en tomaat.

En in de soep zijn ze een echte lekkernij. Als je de soep pureert maken ze het heerlijk romig. Hierdoor kunnen zij een goede vervanger zijn voor crème fraïche of andere melkproducten

Recept voor soep met limabonen.

Limabonen

Limabonen

Ingrediënten
1 bakje champignons
1 pot limabonen
2 uien
scheut olijfolie
1 liter water
peper en zout
1 bosje verse kruiden

 

Bereiding
Snijd de champignons in plakjes. Pel en snipper de ui, snijd de kruiden fijn en giet de bonen af.
Fruit de uien in de olie, voeg de champignons toe. Voeg dan 1 liter water, de fijngesneden kruiden en peper en zout toe. breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen op een laag vuurtje. Pureer met de staafmixer en smullen maar.

Lekker met een frisse vogelmuursalade.