Voetafdruk verkleinen? Go Vegan.

Geeskelien

Tijdens de herfstmaanden hoef ik eigenlijk mijn duurzame doelen maar een klein beetje bij moeten stellen. Ik eet niet zo veel meer uit eigen tuin, maar ik kan nog steeds lokaal geproduceerde groente kopen op de markt (bijvoorbeeld de Ommelander markt, zie vorige blog).

Water besparen met een korte douche haalt niet veel uit, als je vervolgens een hamburger eet waarvoor 250 liter water is gebruikt tijdens de productie.

Om duurzamer te leven, richtte ik mij vooral op het verminderen van mijn afval en foodmiles. Het zijn misschien geen rigoureuze stappen, maar ze zijn in ieder geval wel haalbaar en hierom heb ik deze ook gekozen. Toch heeft de documentaire “Cowspiracy” mij meer aan het denken gezet. In deze documentaire komt naar voren dat veeteelt een van de grootste problemen is voor het milieu. Water besparen met een korte douche haalt niet veel uit, als je vervolgens een hamburger eet waarvoor 250 liter water is gebruikt tijdens de productie, geeft de documentairemaker aan.[1] Eigenlijk is deze boodschap niet heel nieuw, maar de documentaire geeft een duidelijk overzicht waarom vleesproductie zoveel vraagt van de aarde. Ik denk ook dat de documentaire kijkers wel (opnieuw) aan het denken zal zetten over hun zuivel en vlees consumptie. Vraag jezelf eens af: Is het echt nodig dat ik, om maar een voorbeeld te noemen, elke dag melk drink of vier keer in de week rundvlees eet?

Hoe weet je nu of vleesvervangers wel duurzaam zijn?

Ik at al niet heel veel vlees, maar ik heb besloten om nog minder vlees en zuivel te eten. Als we de documentaire mogen geloven, is dit een (grote) stap in de juiste richting. Toch roept dit ook allemaal vragen op: Hoe weet je nu of vleesvervangers wel duurzaam zijn? Een voor de hand liggend alternatief is soja, maar soja productie is ook niet altijd duurzaam. Het wordt soms verbouwd op plantages waar voorheen regenwoud stond.[2] Een andere vraag is: Hoe krijg ik genoeg ijzer en vitamine B12 binnen als ik veganistisch ga eten? Ik ga nog even onderzoek doen om een antwoord te vinden op deze vragen. Tips zijn welkom 🙂

Mocht ik zelf geen inspiratie meer hebben voor veganistische recepten, dan kan ik deze nog altijd opdoen bij de veganistische eettentjes/restaurants in Groningen. Deze zondag heb ik met drie andere (duurzame!) dames bij de Herbivoor gegeten aan het Zuiderdiep. Het eten is er goed en ziet er ook gezellig uit binnen. De mungbonen-burger is erg populair en die hebben we ook bijna allemaal besteld.

Mungbonen burger bij Herbivoor

Mungbonen burger bij Herbivoor

 

 

 

 

 

 

 

[1] Cowspiracy, the sustainability secret (2014).

[2] Cowspiracy, the sustainability secret (2014).