Vlees van koeien om de hoek

Ageda

Ik wil weten wat ik in mijn mond stop. Sterker nog: ik wil (zolang ik daar nog zeggenschap over heb) weten wat mijn dochter in haar mond stopt. Dat geldt ook voor onze vleesconsumptie. Misschien wel vooral voor vlees.

Zeegsterhoeve1Nu zijn wij geen grote vleeseters. We zijn uitgebreide flexitariërs, wat wil zeggen dat we zeker de helft van de week geen vlees eten. Maar als we dan onze tanden erin zetten, wil ik graag weten wat de achtergrond is van het beest.

Antibiotica horror
Ik griezel vooral van de antibiotica-verhalen. In de reguliere veehouderij wordt nog altijd antibiotica gebruikt om infecties te voorkomen en te bestrijden. Met als gevolg dat bepaalde bacteriën die mensen ziek kunnen maken, ongevoelig worden voor antibiotica. Mocht ik besmet raken met die bacterie, dan helpt een kuurtje niet meer. En daar moet ik niet aan denken.

Ik griezel vooral van de antibiotica-verhalen

Kijk, een koe
Maar uiteraard vind ik het ook belangrijk dat de dieren tijdens hun leven goed behandeld zijn. Dat ze niet opgroeien in te kleine hokken en te donkere schuren en met veel geweld naar de slacht zijn gebracht. Daarom ging ik op zoek naar vlees uit de buurt. Naar een boerderij waar ik de beesten zelf op stal of in de wei kan zien staan.

Zeegsterhoeve4Moeder en kalf: samen in de wei
Het is een klein fietstochtje naar Zeegse. Hier staat de Zeegsterhoeve van de familie Smeenge. In hun kleine boerderijwinkel staat een vriezer vol vlees. Rundvlees van de eigen koeien. De familie Smeenge heeft Belgische Blauwe koeien en Flechvieh koeien, die allemaal overdag lekker in de wei rondlopen. Wanneer er gekalfd wordt, mogen de kleintjes na enkele dagen met de moeder mee naar buiten.

Wanneer er gekalfd wordt, mogen de kleintjes
na enkele dagen met de moeder mee naar buiten.

Als de mogelijkheid er is, worden de kalfjes ook gezoogd door de moeder. Zodra de dieren goed op gewicht zijn worden ze naar de slager gebracht, in de buurt van Groningen. Ingevroren komen ze weer terug op de hoeve, klaar voor de verkoop aan de klanten uit de buurt.

Zeegsterhoeve2Met een tas ingevroren vlees ga ik naar huis. Koeien en kalfjes kijken me na. Lokaler kan ik het vlees niet halen.

Ps:
Naast de Zeegsterhoeve wordt (in de buurt van Assen) ook op de Balloohoeve vlees verkocht van eigen zoogkoeien. Beide hoeves zijn zeker een bezoekje waard. Ken jij nog meer plekken in Drenthe waar lokaal vlees wordt verkocht? Laat het ons weten.