Vijfentwintig duizend euro

Jack

Vorige week had ik een leuk gesprek met Christel, mijn partner. Ze gaf me een heel mooi compliment. De aanleiding was de voetspot quiz die gehouden werd bij ons in de kerk in Eelde. (een aanrader om die eens bij te wonen!) Dorinda, een van de bloggers, liet een proefje zien met handcrème waardoor duidelijk werd hoeveel plastic we door de gootsteen gooien en waar de meeste Nederlanders geen weet van hebben.

ga dit maar eens filteren

Een eye opener. Ik vertelde op een gegeven moment thuis dat ik me enorm genaaid voel door onze consumptie maatschappij. Wat voor een rommel we aangeboden krijgen, en hoe we de ‘marketing’ ons zo manipuleert, dat we voor diezelfde rommel ook nog eens geld voor gaan betalen. Dat maakt me best strijdbaar en ik wil er alles aan gaan doen om plastic zo veel mogelijk uit ons huishouden te bannen. Alleen, Christel trapt nu even op de rem, ik ben natuurlijk niet de enige in het thuis: “ Ik heb er even over gedaan om mijn boodschappen zoveel mogelijk bij het ekohuis te gaan doen. Begrijp me niet verkeerd hoor, (en nu komt het compliment) ik zie heel goed van hoever je komt en wat je allemaal al bereikt hebt. En vooral als je ziet uit welk milieu je komt, dan heb je wel behoorlijke voet(spot) stappen gemaakt!! Alleen vraag me niet om al mijn kruidvat crèmepjes (dag-, nacht-, huid,- gezichts-, haar-…) direct al in het plastic afval te gooien.”

Wat een prachtig gevoel, dat wil ik vaker meemaken. Mensen laten beseffen dat ze iets niet goed doen en je ziet dat ze iets mee willen maar er tegelijkertijd van schrikken omdat het ook invloed heeft op eigen handelen.

Het helpt ook wel dat ik soms een blog schrijf voor de Voetspot. Door er alsmaar bewust van te zijn dat elk productieproces zijn afval produceert, in ons geval in Co2 gemeten, wil ik ook niet anders meer dan mijn voetafdruk op allerlei vlak te verkleinen. Met als valkuil; Hoe meer ik me erin verdiep, hoe verder ik verwijder van de minder fanatiekelingen.

Persoonlijk doel

Even terug naar mijn persoonlijke doel ik wil echt heel graag mee aan de slag wil. Ons huis, een jaren 70 woning, klimaat neutraal maken. Gasverbruik staat bovenaan mijn lijstje. Die wil ik zo snel mogelijk op 0 krijgen. Dat zal in 2 etappes moeten gaan. Eerst warm water opwarmen via een ander systeem en daarna is het koken aan de beurt. Dit laatste levert een besparing op van 10 procent op het gasverbruik. Dus dat kan later wel. Ho daar is die rem weer. Ik had het over 2 etappes, dit moet eigenlijk drie etappes gaan; Eerste stap, begin bij je partner…..

Zelf doen

Ideaal zou zijn dat ik de zon ga gebruiken om mijn gasmisbruik te compenseren. Op youtube heb ik een DIY project wat maar een paar dollar heeft gekost om het te maken… lege frisdrank/bier blikjes aan elkaar geschakeld, zwart verven, een glazen bak omheen bouwen en in de zon zetten. O en ook nog twee pc ventilatoren voor de luchtcirculatie. Zie ook deze video

Zonuren

Kijkend naar zonuren in Eelde (wat mooi dat er ook een weerstation in ons dorp zit) hebben we zo’n 1.784,80 zonuren gehad. Wetende dat de zon in het oosten opkomt en in het westen weer onder gaat, zouden we een bolle zonnepaneel op ons dak moeten zetten om hiervan de volle 100 procent te profiteren. Ik zou eens rond kunnen vragen aan fabrikanten wat me dat gaat kosten.

De meeste zonnepanelen zijn plat, fabricage-technisch efficiënt om te maken, en zullen in Eelde, en das dan een andere berekening, 1.026,64 volle zonuren gehad, als je de panelen op het zuiden hebt gericht.

Vol is vol

Het dak van ons huis staat op het zuiden. En ligt helaas al vol met zonnepalen. Onze energie rekening overigens, dat zag er erg goed uit. We hebben 70 euro teruggekregen van de energie maatschappij! Dit komt ook omdat we op het noorden ook het dak vol hebben liggen met zonnepanelen. Dat betekent dan weer wel dat er geen ruimte meer voor panelen of wat dan ook.

Gevel

De enige optie wat we dan nog hebben is onze gevel. Kijk je naar investeringen en

krenterige lui

opbrengst, dan is dat zeer ongunstig. De gevel is op het oosten gericht. Ik wed dat wanneer ik 5 installateurs vraag om daar ook panelen te plaatsen, ze me dit allemaal gaan afraden omdat de terugverdientijd boven de 20 jaar ligt. Gelijk hebben ze natuurlijk, alleen dat is niet mijn belangrijkste argument. Ik heb dat vaker met installateurs, komt het misschien omdat ik een Skoda Fabia rij?

 

Glycol

Op het zuidelijke dak heb ik naast 12 panelen van 250 Wp ook nog 20 Buizen liggen, met vloeistof. Glycol. Da’s een soort van antivries. Wanneer de zon erop schijnt, worden die buizen erg warm. Een pompje zorgt ervoor dat tapwater door die buizen stroomt. Dit water wordt snoeiheet en vervolgens stroomt het naar een vat van 150 liter. In de zomer hebben we dus gratis verwarm water. Als in de winter de zon er de hele dag op schijnt, heb ik 150 liter warm water van 26 graden. Gezien tapwater uit de kraan 7 graden is, vind ik het eigenlijk wel best.

Combineren is verdienen

Een bedrijf uit het westen van het land heeft een slim concept. In Samenwerking met Bisol zonnepanelen (van deze ben ik heel erg gecharmeerd; een Europese zonnepaneel die het ook erg goed doet) combineren met Glycol buizen. Deze worden achter de panelen gelamineerd. Geniaal!

Voor de oostgevel en voor het platte dak van ons schuurtje, zo’n 50 m2 panelen en Glycol buizen. En natuurlijk een (warmte) pomp plus vat dat ook nog kan worden aangesloten op het huidige systeem.

Prijsvraag

Als je weet voor hoeveel geld ik mijn huis kan voorzien van de laatste energiebesparende maatregel krijg je een prijs. De winnaar krijgt van mij een zonnepaneel van Bisol.

Voorwaarden:

Gezinsleden en installateur zijn uitgesloten van deelname.

Over de uitslag wordt niet gecommuniceerd.