Vervolgproces kaas maken van noten

Dick

Zoals ik in de vorige blog al zei, heb ik van gebroken tarwekorrels Rejuvelac gemaakt.

Eigenlijk is dat heel eenvoudig: het is het fermenteerproces van graan. Zoals ik begrepen heokernotenb, werd dat vroeger ook gedaan om brood te bakken. Daarmee zorgde je ervoor dat de voor ons mensen gezondere en beter verteerbare stoffen ontstonden EN, niet onbelangrijk, de gluten zijn als het ware verdwenen. Zo zie je maar, mijn moeder zei altijd “de wereld is niet razend gemaakt”, (in het Gronings, maar dat zal ik ieder besparen) met andere woorden: “met het eten moet je altijd geduld hebben”. Het beschreven proces heeft dus tijd nodig; in een zomerse vochtige tijd gaat het veel  sneller dan ’s winters. Ik heb het vijf dagen laten staan in de keuken. Daarna heb ik de noten gepeld. De noten zijn geweld door ze een nacht in water te laten staan, en ik heb ze daarna 1 minuut gekookt.

Het vocht, wat als water bij de gebroken graankorrel zat, is dus de Rejuvelac, oftewel het oerbier van tarwe (i.p.v. gerst) heb ik afgegoten en is zo wit dat het dus voor mij als tarwemelk gebruikt is. Dit heb ik op een morgen in mijn (dagelijkse) ontbijt gedaan: havermout met lijnzaad, zemelen noten en een beetje muesli, welke ik altijd in de nacht laat wellen.

De noten gaan in de blender. Dat werd een stevig wit papje. Een klein beetje water waar ik zetmeel in heb aangemaakt, en dat erbij in gedaan. Als ik een kaasdoek had gehad, had ik het daar in kunnen doen, maar eerst maar even in een glazen schaaltje, met vers bieslook eronder in. De smaak is prima, al heeft het niet de smaak van kaas, maar van noten. Ik heb het dus gebruikt als vleesvervanger.

Het plaatjenoten,revujelac en zuurdesem laat zien hoe het eruit ziet: linksonder zijn de halve graankorrels, die vijf dagen in het water hebben gestaan.  De glazige vloeistof in het midden is dus de Rejuvelac. Rechtsboven staat het gemalen graan, dus eigenlijk het zuurdesem, ruikt dus ook een beetje zuur. En rechtsonder de gemalen walnoten.

Een klein gedeelte van de noten heb ik gecombineerd met het zuurdesem, maar ik moet zeggen, dat het voor mij een overbodig proces was: de smaak werd niet beter, de stijfheid ook niet. en met de Rejuvelac was het nog minder stevig geworden.

Je zou het zo kunnen zeggen, de proef is niet geslaagd, geen “voor de consument” waardige kaas, maar voor mij drie gezonde producten die ik overal voor kan gebruiken. Noten als vleesvervanger, oerbier wat op deze manier “gebrouwen” heel gezond is. Men zegt ongeveer ½ procent alcohol, afhankelijk hoe lang je het laat staan. Ik gebruik het in plaats van melk of sojamelk. En de zuurdesem om je brood van te bakken. Niets weggooien en alles uit de buurt! Wat wil je nog meer.