Vegansuper

Geeskelien

In oktober van dit jaar (2016) wordt er een veganistische supermarkt geopend aan de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. Deels via crowdfunding hebben Benny en Johnny Lobo de supermarkt kunnen realiseren. Een tijdje geleden heb ik de initiatiefnemers van Vegansuper thuis bezocht voor een kort interview.

13522056_143757129379270_4266705076316903247_n

 

Johnny Lobo is oprichter en ondernemer. Hij heeft samen met zijn vrouw Benny het idee gevat om een plek in deze nieuwe markt in te nemen.

Johnny: Ik ga over de inrichting en de inkoop van de producten.

Benny: Ik word niet de ondernemer, ik kom in dienst. Ik heb geen detailervaring, maar ik ben er erg enthousiast over. Ik ga meer over de PR en de social media van de winkel. Ik ga mij niet bemoeien met het aansturen van het personeel, dat zal Johnny doen.

Wat is jullie achtergrond?

Johnny: Ik heb hiervoor bij MediaMarkt en Saturn gewerkt en heb daarvoor een eigen winkel gehad. Van mijn zestiende tot ik begin twintig was, heb ik zelfs in een slagerij gewerkt.

Benny: Ik heb journalistiek gestudeerd, ben jaren bureauredacteur geweest en ik heb een eigen praktijkje als relatiecoach.

Wanneer gaan jullie beginnen?

Johnny: We moeten nog beginnen, maar half augustus krijgen we de sleutel. In september kunnen we in het pand en dan gaan we beginnen met de inrichting.

Wat is jullie verwachte openingsdatum?

Johnny: Wij verwachten half oktober te openen.

Waarom willen jullie dit bedrijf starten?

Johnny: Allereerst omdat ik graag weer een winkel wilde hebben. Ik heb er een tijdje over nagedacht wat voor winkel het zou moeten worden. We wilden een winkel die verschil maakt. Het liefst geen kledingwinkel bijvoorbeeld. Ik houd van voedsel en van eten. Ik ben een echte bourgondiër. Ik heb een aantal ideeën gehad, maar dit is het geworden. Het idee achter deze winkel is erg belangrijk. De doelgroep was duidelijk; jonge mensen, een dynamische markt en een groeimarkt. Het is heel leuk als je mensen iets kunt bieden en het verschil kunt maken. Wij merken dat mensen hier aan toe zijn. Ik heb wel eens gedacht als ik bij MediaMarkt stond: ‘Als deze winkel vandaag dicht zou gaan, zou het geen wezenlijk verschil maken’. Met de veganistische supermarkt maken we het mensen gemakkelijker hun levensstijl te veranderen en vol te houden en zo kunnen we ook een bijdrage leveren aan iets goeds. Je faciliteert een levensstijl. Naast deze punten hebben we ook een aanbod voor mensen met allergieën: mensen met lactose-intolerantie kunnen onbezorgd boodschappen doen bij ons, omdat er in geen lactose in vegan producten zit.

13330901_113643309057319_3960234821686874306_n-2

 

 

Wat voor producten worden geproduceerd of verkocht in jullie supermarkt?

Johnny: We hebben een groot aanbod met uitsluitend veganistische levensmiddelen. Alle producten die je in een normale supermarkt ook vindt zijn verkrijgbaar, uitgezonderd tabak, lectuur en niet-duurzame huishoudelijke producten. De nadruk ligt op vlees-, kaas- melk- en visvervangers. Daarnaast hebben we ook kruiden en koekjes, snoep, en kant-en-klaar maaltijden bijvoorbeeld. Er zal ook een versgedeelte komen; voor smoothies en bagels onder andere. Mensen kunnen hier even snel iets makkelijks halen met een kopje koffie. Iets wat je vroeger bij V&D ook had; dat je even een broodje kunt pakken.

Wat zijn de criteria waaraan producten van dit bedrijf voldoen?

Johnny: Wij verkopen geen producten met dierlijke ingrediënten. Dat betekent dus geen vlees, vis, melk of ei. Er mogen ook geen dieren aan te pas komen tijdens de productie; sommige soorten rode wijn of sapjes worden bijvoorbeeld geklaard met dierlijk stremsel. Gelukkig bestaan er genoeg wijnen en sapjes die wél vegan zijn. De verzorgingsproducten die wij verkopen mogen uiteraard ook niet op dieren getest worden.

Zijn jullie producten biologisch?

Johnny: De nadruk komt te liggen op veganistisch. Biologische producten nemen we alleen op in het assortiment als ze betaalbaar zijn. Studenten horen ook bij onze doelgroep en aan biologische producten hangt een prijskaartje. Daar komt bij, andere leveranciers bieden al veel biologische producten. Bijvoorbeeld Ekoplaza, die een stukje verderop in dezelfde straat zit en die uitsluitend biologische producten verkoopt. De mensen kunnen een bezoekje aan onze winkels combineren tijdens het boodschappen doen. Zij hebben producten die wij niet hebben en andersom. Ons doel is vooral veganistische producten aanbieden.

Verkopen jullie lokaal geproduceerde producten?

Johnny: Ja, lokale groente en fruit zullen we opnemen in het assortiment als dat mogelijk is. Ons brood komt in ieder geval uit de buurt. Niet alle producten zijn lokaal geproduceerd, maar als het kan is het mooi meegenomen. Dit geldt ook voor seizoensgebonden producten.

Waarom is er gekozen voor deze manier van produceren / inkopen en wat heeft jullie geïnspireerd? 

Johnny: Het contact met De Planteneter, een lifestylecoach, samen met de films en documentaires van de Partij van de Dieren die wij hebben gezien, heeft ons geïnspireerd. Ongeveer 70 procent van de landbouwgrond wordt gebruikt voor soja ten behoeve van de veeteelt. Ik vind het ook wel charmant om een haakse bocht met mijn levensstijl te maken. Je loopt in de winkel en je ziet producten waarvan je weet dat het verkeerde producten zijn. Bijvoorbeeld een broek of een jurk; je weet dat het verkeerd is, maar je koopt het toch. Het gaat mij niet per se om mijn gezondheid, of om af te vallen. Ik voel mij er fysiek niet beter of slechter voor. Ik doe wat ik met mijn hart denk.

Benny: Het was makkelijker dan gedacht, het eten op zich. Voor ik vegan werd, leek het me een grote stap; ik dacht dat ik bijna niets meer zou kunnen eten. Dat valt enorm mee. Er bestaan heel veel goede producten die het je gemakkelijker maken. Het enige lastige is dat het niet overal verkrijgbaar is.

Hoe lang eten jullie al veganistisch?

Dat is een klein half jaar.

Hoe is de markt?

Die groeit, dat is zien. Er zijn helaas geen harde cijfers, maar wel schattingen. Je kunt het bijvoorbeeld zien in Google Trends, er is een grote groei zichtbaar in zoektermen die met veganisme te maken hebben. Je kunt het ook zien aan de ledenaanwas van Nederlandse Vereniging voor Veganisme en het grote aantal leden van Facebookgroepen. Daarnaast heeft 1 op de 7 mensen last van lactose-intolerantie, dus dat is een grote doelgroep. Met name mensen uit Azië hebben last van lactose-intolerantie, en er is een grote groep Aziatische studenten in Groningen.

Wie zijn jullie leveranciers?

Johnny: Absolut Vegan Empire uit Duitsland en Vegan XL in Den Haag zijn een paar van de grote groothandels, samen met lokale leveranciers.

Zijn er nog andere bijzonderheden die jullie graag willen vertellen?

Johnny: We willen ook startersboxen gaan aanbieden. Dat is een starterskit om mensen op weg te helpen, met de recepten en ingrediënten voor de eerste week. Op die manier maak je het makkelijker om het te proberen en hoef je ook niet meteen grote verpakkingen aan te schaffen. Ook denken we aan een help-ik-krijg-een-veganist-op-bezoek-box waarmee je het niet-veganisten makkelijker maakt als ze als veganist op bezoek krijgen. Bijvoorbeeld mijn moeder zou een potentiële kandidaat zijn. Zij zou denken: ‘hoe moet dat met eten?’ als wij bij haar op bezoek komen. Met deze box is ze in één klap van die vraag verlost.