Vegan? Wat, waarom, en is het moeilijk?

Sander

Mijn allereerste stuk en dan gelijk ook maar over hetgeen waar de meeste mensen mij vragen over stellen: veganisme. Ik zal op de Voetspot voornamelijk over kleding praten en hopelijk meer te weten komen over de huidige stand van zaken als het gaat om kleding in zijn algemeenheid.

Maar daar gaat dit stuk niet over.

“Vegan”, de Engelse benaming is hot. Ik geef het niet graag toe en wil van de hype vaak dan ook niet teveel te maken hebben, maar goed is het natuurlijk wel. Vaak vragen mensen mij wat Veganisme nou precies inhoudt en eigenlijk is het heel simpel: geen eten van dierlijke afkomst of met dierlijke producten als ingrediënten. Dit betekend geen vlees, maar ook geen eieren, melk. Dit betekend dus ook geen dierlijke producten in de zogenoemde “processed foods”, dus voedsel waar uiteindelijk een machine aan te pas is gekomen. Geen chocolade, geen koekjes of brood waar mogelijk melk in kan zitten en misschien ook die ene zak chips niet meer waar bijvoorbeeld melkpoeder in zit.

Nu denken veel mensen, da’s mij veel te irritant of misschien ongemakkelijk. Uiteindelijk zal je in het begin veel ingrediëntenlijsten moeten doornemen om te checken of er wel of niet dierlijke producten in zitten. Laat ik gelijk hoop geven: na een paar weken of maanden hoef je dat nauwelijks meer te doen.

Je gaat anders eten..

Veel mensen zien het als een beperking, maar dat is het totaal niet. Ik zie het persoonlijk zelfs als een verrijking. Je bent veel meer met voedsel, en indirect ook veel meer met gezond voedsel bezig. Je gaat anders eten..
Denk aan verschillende bonen, groenten of ander voedsel wat je normaliter misschien niet zou eten, maar nu wel zou doen. En natuurlijk kan je nog gewoon chips en patat eten, dus je eindigt binnen een week echt niet als een skelet ;).

Kom je dan wel aan je eiwitten?

Ja!!!!!! Groenten, rijst, etc. zijn geen complete eiwitten en moeten dus gecombineerd worden om aan je proteïnen te komen, maar bepaalde producten hebben dan ook complete eiwitten en je daardoor hoef je niets met elkaar te combineren. Denk aan Quinoa, Soja en meer! Daarnaast ben je ook helemaal klaar wanneer je rijst en bonen met elkaar combineert, iets wat je eigenlijk automatisch al wel zou doen wanneer je een rijstgerecht maakt.

Automatisch eet je eigenlijk veel gezonder. Tuurlijk, je moet meer opletten en vooral wanneer je buitenshuis eet is het moeilijker, alhoewel je tegenwoordig zoveel veganistische tentjes hebt, of met veganistische opties. Je moet er simpelweg nét iets meer moeite voor doen.

Maar daar krijg je ook wat voor terug!

Geen dierenleed, geen miljoenen hectares van de wereld die verwoest gaan voor het aanleggen van gewassen wat uiteindelijk gevoerd wordt aan de dierenindustrie. Geen liters water om dat gewas te verbouwen en als je er met een goede insteek mee begint leef je er nog veel gezonder door ook.

Ik eet nog genoeg chips en genoeg patat, ik ben gewoon nog een échte man en ik heb ook gewoon “normale” kleren aan. Ik kies er simpelweg bewust voor dat de wereld en de dieren niet verwoest hoeven te worden voor of door mij.

Ook voor een betere wereld eten? Probeer het voor een maand met veel hulp, recepten en handige tips en weetjes! Lees meer op de website van de Vegan Challenge.