Van exotisch naar lokaal

Ageda

‘Wat je vér haalt is lekker’. Het is de titel van een kookboek dat ik ooit kreeg in mijn studententijd. Het stond vol met exotische groente- en fruitsoorten: carambola, mango, litchi, ramboetan, kousenband, granaatappel. Je kan er de lekkerste recepten mee maken. Reuze interessant, want ik had het wel gezien met de bloemkool met een papje.

Ik realiseerde me toen nog niet dat wat je vér haalt, vaak veel kost om het op je bord te krijgen. Denk daarbij aan de teelt waarbij veel energie of andere hulpmiddelen worden gebruikt, en het transport van het verre oord naar Nederland, vooral wanneer dat via de lucht gaat.

En… wat is er eigenlijk mis met die bloemkool? Bloemkool met een sausje is al lang niet meer het enige recept dat je kunt vinden. De Hollandse keuken wordt steeds creatiever. Wat dacht je van bloemkool in de curry? Bloemkoolsoep? Of, zoals wij onlangs ontdekten: bloemkoolrijst? In plaats van rijst, blender je de rauwe bloemkool helemaal fijn, en bak je die vervolgens alsof het gekookte rijst is. Nog gezond ook, zo’n dubbele portie groente. En het mooie is dat de bloemkool gewoon groeit in het Nederlandse klimaat. In vervolg haal ik mijn producten dan ook niet meer van vér, maar van dichtbij, het liefst bij een bloemkoolteler op de hoek. Zodat de bloemkool niet ver hoeft te reizen, en ik ook niet.

Heb jij nog een leuk adresje in de buurt waar ik mijn groente, fruit, vlees of andere producten kan kopen? Laat het weten!