Van armeluis-eten naar luxevoer

Tamara

Orgaanvlees en ander slachtafval was vroeger iets van de armen. Rijke mensen aten de betere stukken van het dier zoals bijvoorbeeld de biefstuk en het varkenshaasje. Tegenwoordig kan iedereen zich een biefstuk permitteren, omdat ze van bijna ieder stuk vlees wel een biefstuk weten te fabriceren. Maar wat opvallender is, is dat juist de ‘mindere’ delen van het dier, het zogenaamde armeluis-eten, voor hoge bedragen in sterrenrestaurants op de kaart staat. Zwezerik, niertjes, bloedworst, je kan je er tegenwoordig scheel aan betalen.

Vorig jaar zomer was ik samen met een vriendin voor een paar dagen in Turijn en heb ik mij ondergedompeld in de lokale eetcultuur. Wat ook betekende dat ik orgaanvlees at in kleine restaurantjes in donkere zijstraten. De serveerster vertaalde rustig voor ons het menu naar het Engels, maar bij een bepaald gerecht moest er toch echt Google translate aan te pas komen. Van dat Engelse woord hadden wij nog nooit gehoord, het bleek te gaan om runderslokdarm. Runderslokdarm? Kan je dat eten, hoe dan? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en voor de prijs hoefde ik het niet te laten. Ik ging de uitdaging aan.

En lekker dat het was! Sodeju. De slokdarm was met het één of ander gevuld en smolt weg op mijn tong. De frisse, lichte salade waarop de plakjes geserveerd werden, vulde het geheel heerlijk aan. Wie had dat gedacht, dat runderslokdarm lekker kon zijn? Nog meer verbaasde ik mij over de prijs, ik had er maar €6 voor hoeven betalen. Oké, we waren in Italië en het was geen super groot gerecht. Maar in Nederland had dit gerechtje toch minimaal het driedubbele gekost. Waarom? Omdat het iets bijzonders is en daar kan een hoger prijskaartje aan hangen.

Waar de vergeten groenten een paar jaar geleden helemaal hot waren, komen ook de vergeten vleesstukken terug op de kaart. En met deze vergeten vleesstukken lijken wij ook vergeten te zijn door wie deze vroeger gegeten werden. De armen, die er zeker niet zoveel geld voor betaalden als wij tegenwoordig doen. In het buitenland weten ze dit beter en en luizen ze je tenminste niet in de aap. En zo kan je zomaar runderslokdarm zitten te eten aan een bar in Turijn en genieten.