Trots-tomaten

De Voetspot

Tomaten opvoeden

Het opvoeden van tomaten kost tijd. Tijd dat je niet ergens anders in kunt steken. De

Tegeltjes wijsheid

juist aandacht: Juiste hoeveelheid water, meststoffen, NPK’s (Stikstof Fosfor Kalium) zonlicht en warmte. Je begint met het opkweken van het zaadje en als ze groot genoeg zijn, ga je ze verkassen, en uitplanten. Nu ik het zo lees, zijn tomatenplanten net kinderen. Je moet ze aandacht geven en wat te eten. Ze gaan van het wiegje naar het grote bed. Het enige verschil is dat wanneer je de planten gaat dieven, je de ledematen van de kinderen laat zitten. Toch?

Kleine tomaatjes

Kilo’s aan tomaten hebben we dit jaar gehad. Een enorme oogst! In totaal hebben we zeven tomaten

Trots Tomaten

planten uitgezet. Waarvan er een plant pas in augustus. Twee planten hebben de meest tomaatjes gegeven. Drie planten hebben iets te dicht op elkaar gestaan en teveel in de schaduw en een heeft oranje tomaatjes gegeven. Overigens, het waren wel erg kleine tomaatjes. Helaas heb ik het zakje niet meer. Ik weet alleen niet meer of het gewone tomaten waren of cherry tomaatjes.

Weelderige schoonheid

Het zijn weelderige planten geworden. Prachtig al die vertakkingen. Rood en groen door elkaar. Ik moet ze kort houden, maar ik kon niet kiezen welke takken ik wilde verwijden; overal zat bloesem. Met als gevolg dat ik de planten te hard heb laten doorschieten. Het voordeel is wel dat ik een behoorlijke vruchtzetting heb gehad. Het nadeel is dat de vruchten niet zo groot zijn geworden en/of flink wat tomaatjes zijn niet gaan rijpen.

Gelukkig tomatenmens

Ondanks die ‘onwetenschap ben ik een gelukkig (tomaten)mens. Man man man wat een tomaatjes. Had ik al gezegd kilo’s? Voetspottechnisch een behoorlijke impact. Gevoelsmatig in ieder geval. Nu moet ik wel zeggen dat ik van te voren ik een handjevol kali heb toegevoegd. Eerst een kuil graven. Dan Tuinkali van DCM er in en dan de tomaat uitplanten. Dat zijn harde korreltjes die langzaam worden opgenomen. Dat voelt wel een beetje als vals spelen. Spul toevoegen om een grotere opbrengst te krijgen.

Kali niet voetspotwaardig

Voor het schrijven van deze blog heb ik nog even gezocht naar hoe je Kali in korreltjes krijgt. Ben niet verder gekomen dat Kali gedelft wordt (daar wordt ik dan weer minder blij van; alles wat in de grond zit, moet je mooi laten zitten net als olie en gas). Maar omdat de prijzen zo enorm zijn gestegen, allerlei technieken ontwikkeld zijn en inmiddels bestaan om Kali te scheiden van allerlei afvalstromen. (= een productieproces = voetspottechnisch weer niet zo prettig). Om het volgend jaar dan maar niet te gebruiken, daar zou dan een andere blog over moeten gaan. Ik zou dan van de tomatenkwekers willen weten in welke mate zij hun tomaten bemesten.

Succes

Het moge duidelijk zijn dat mijn tomaatjes een succes zijn geweest. Als ik de website van een tomatenkweker mag geloven: zou het zelfs mogelijk zijn om jaarrond de tomaten te kweken. Van april tot november, schrijft Kaaij Kwekerij. Daar moet ik voor volgend jaar ook meer van af weten.