Het juiste moment

doen met wat er is, op het moment dat het er is ik wil nu Wij, de kinderen van koning welvaart, zijn gewend om meteen te krijgen wat we willen. Nu. Dit kun je ons niet kwalijk nemen: sinds we kunnen praten werd ons gevraagd: wat wil je. Ik wil een mooie tuin. Verzorgd en…

Van armeluis-eten naar luxevoer

Orgaanvlees en ander slachtafval was vroeger iets van de armen. Rijke mensen aten de betere stukken van het dier zoals bijvoorbeeld de biefstuk en het varkenshaasje. Tegenwoordig kan iedereen zich een biefstuk permitteren, omdat ze van bijna ieder stuk vlees wel een biefstuk weten te fabriceren. Maar wat opvallender is, is dat juist de ‘mindere’…

Ons hongerige brein

We leven in een consumptiemaatschappij. Onze samenleving is erop gebrand om steeds maar nieuwe verbruiksartikelen of andere goederen aan te schaffen. Shoppen is een hobby geworden en je kunt makkelijk de hele avond internet afstruinen naar nieuwe hebbedingetjes. Ons brein is hongerig geworden naar Nieuw. Nieuwe kleding, nieuwe mobieltjes, nieuwe computers, nieuwe vegan-super-gezonde-notenrepen, nieuwe frutsels.…

De tussenstand: 100 dagen zonder restafval

  100 dagen zonder restafval: de tussenstand Op 9 februari ben ik, samen met meer dan honderd andere Groningers, begonnen met het verminderen van mijn afval in het kader van de 100-100-100. Wat is na één maand de score op de afvalmeter? 66 gram Na precies een maand van afvalvermindering heb ik een potje met 66…

Wat doe je eigenlijk met een varkenshoofd?

De Keuringsdienst van Waarde wijdde er dit jaar een aflevering aan, het hipster voedsel van dit moment: pulled pork. “Uit elkaar getrokken varkensvlees”, of zoals Teun van de Keuken opperde: ouderwets draadjesvlees. Echt draadjesvlees wordt gemaakt van rundvlees dat uren heeft gesudderd op het vuur. Maar daar hebben we tegenwoordig de tijd niet meer voor, dus…

Op weg naar afvalvrij

  Precies over een week begint de 100-100-100, een landelijke uitdaging om mensen bewust te maken van het afval dat ze produceren én om de hoeveelheid ervan te verminderen. Zelf probeer ik nu sinds vier dagen minder afvalzakken naar de container te brengen en dat lukt al aardig goed, maar het kan altijd beter! (Kijk…

De voetspot, waar doe ik het ook alweer voor?

Niet schrikken van de titel of het plaatje, lees gerust verder Bij de Voetspot draait het erom dat we onze uitdagingen met de lezers delen. Hoe wij onze ecologische voetafdruk gaan verkleinen. Onze kleine beslommeringen en onze persoonlijke oplossingen kunnen als inspiratie dienen voor anderen. Niet te zweverige en zeker niet al te agressief. Zo…

SpaceProject2017

Het afgelopen half jaar hebben jullie weinig van mij vernomen. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik mij minder met duurzaamheid heb bezig gehouden dan mijn bedoeling was. 2017 is inmiddels al even gestart en ik ben er klaar voor om het bloggen opnieuw op te pakken. Geïnspireerd door medeblogger Ageda van de Voetspot (auteur…

Je eigen ding doen..

Je hoort het tegenwoordig van meer en meer mensen, maar toch zijn er ook genoeg die de stap niet durven te nemen: je eigen ding doen. Wat bedoel ik daar mee? In mijn geval bedoel ik daar mee doen wat jij leuk vindt en alleen dat te doen wat jou motiveert, inspireert en wat voor jou belangrijk…

Gasverbruik verminderen. Nieuw doel voor 2017

De herfst lijkt nu meteorologisch voor dit jaar echt naar het einde te gaan. En de winter komt meer dichterbij. Buiten wordt het alsmaar kouder. Dit jaar hebben we ook al een aantal diepgevroren nachten gehad. De maanden zijn in volle gang waarbij we hulp nodig hebben van systemen om de binnenkant van het huis…