Blogs over dit thema
Om een heerlijke spread voor op brood te maken, hoef je niet lang in de keuken te staan. In het kader van de week zonder vlees: twee gemakkelijke recepten voor gezond en lekker broodbeleg. Als als je de spread verdunt met extra olijfolie, citroensap en water, is het een heerlijke saus voor bij je pasta…
Kerst en oud & nieuw zijn weer in aantocht: feesten waarbij veel geld, tijd en aandacht wordt besteedt aan lekker eten. In deze blog een paar ideeën voor vleesloze kerstdrankjes en -gerechtjes, aangevuld met kruiden uit de natuur. Want ook in december kun je wildplukken. Mits het niet al te hard vriest of sneeuw ligt,…
Als je in de supermarkt goed om je heen kijkt, zie je ontzettend veel pakjes, zakjes, kant-en-klaar producten en houdbare producten. Vaak zijn ze op smaak gebracht met allerlei smaakversterkers, suiker of zout. En zijn ze aantrekkelijk gemaakt door aantrekkelijk vorm gegeven verpakkingen met hippe slogans. Maar hoe gezond en lekker zijn de pakjes nu…
vlierbessensiroop Nee, dit is niet de zoveelste DIY-blog met recepten. Internet staat vol met foto’s, uitleg, en gunstige werking van welk spul uit de natuur dan ook. Ok, ok, een klein beetje dan, omdat het zo leuk is. Vlier. Ons inheemse winterpreparaat tegen griep, keelpijn, koorts bij griep. En mag ik zeggen: het werkt echt.…
Het is weer courgettetijd! Waar alle andere groente nu ten onder gaat aan de droogte, blijft de courgette lekker vruchten produceren. Veel vruchten. En laat mij nu acht planten in de tuin hebben staan. Je raadt het al: ik heb heeeel veeeel courgettes. Ik raak ze echter aan de straatstenen niet kwijt. En dat snap…
De vlierbes bloeit weelderig. De aardbeien kleuren rood. De munt en citroenmelisse staan als grote bossen in de tuin. Lekker lekker lekker! Het zijn mijn gratis ingrediënten voor heerlijk fruit/kruidenwater. Vooral vlierbloesem vind ik verrukkelijk. Het smaakt zoet zonder zoet te zijn. Het smaakt naar… de zomer! Geef je water een ‘tintje’ en voor je…
De vlier komt nu snel in bloei. Bij mij in de tuin is een aantal schermen vlierbloesems al uitgekomen. De anderen staan te popelen. Zij zullen de komende dagen hun mooie bloesems tonen. Prachtig om te zien en heerlijk om te verwerken in je gerechten of drankjes. Aan de slag met vlierbloesem Voordat je begint,…
Zevenblad, ook wel bekend als hanepoot of tuindersverdriet, rukt op. Net als brandnetel, hondsdraf en paardenbloem trouwens. In de achterste hoek van mijn (moes)tuin mogen deze eetbare wilde planten gerust hun gang gaan. Ik weet er wel raad mee. Het zijn heerlijke en gezonde groenten en ik hoef alleen maar te oogsten. Groeien doet…
Lekkere lunch zonder vlees? Maak een kikkererwtensalade met veldzuring Veldzuring is een echte bikkel. In de herfst ontkiemen de zaden en als het gaat vriezen in de winter maakt de plant een soort antivries aan. Hierdoor kan ze de kou goed doorstaan. Soms vind je tijdens een vorstperiode wel een heel mooi exemplaar, met rode…
Van 5 tot en met 11 maart is het de nationale week zonder vlees. Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 7 maanden douchewater, 114 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom (www.weekzondervlees.nl). Een heel goede reden om mee te doen. Zelf eet ik…