Blogs over dit thema
Op Voetspot.nl had ik een blog geplaatst over het verminderen van afval. Spontaan kreeg ik een mailtje van Anita Marskamp Wijnen uit Loon. “Heb je al eens gedacht aan minder afval door je riool spoelen? Je eigen lijfelijke afval?” Ze nodigde me uit om eens te komen kijken naar haar Organic Toilet. Zelf heb ik…
Toen ik begin dit jaar mijn groentetuin begon, had ik geen flauw idee wat de eventuele opbrengst zou kunnen zijn. Zonder enig plan ging ik aan de slag. Dat ik er de hele zomer, en nu nog, van zou kunnen eten, had ik niet gedacht. En wat over is, verkoop ik voor een klein prijsje…
Terwijl veel planten ondanks de droogte lekker bloeien, oogst ik ook van veel bloemen al zaad van eenjarigen. Komende winter zaai ik die op de vensterbank weer voor, om straks veel kleur en fleur in de tuin te krijgen, insecten te trekken en om van te eten. Wat heeft het dit jaar goed gedaan en…
Landschapsbeheer Drenthe heeft een project dat boerderij-eigenaren informeert over meer biodiversiteit op hun erf. Ik sprak met projectleider Kathelijn de Maeijer om te horen of er ook tips zijn die iedereen in zijn tuin kan toepassen. Wat blijkt? Hou het lekker rommelig. In 2011 startte het project ‘natuurviendelijke erven’ als gevolg van een steenuilenproject in…
Het is gruwelijk gesteld met onze insecten. Afgelopen oktober kwam het schokkende bericht van onderzoekers van de Radboud Universiteit dat we de afgelopen 30 jaar 75 procent van de insecten zijn kwijtgeraakt, met name bijen en vlinders. Slecht nieuws! Wat kunnen we daaraan doen? Die insectensterfte is erg, want 80% van de planten overleeft door…
Sinds kort woon ik in Drenthe. Mensen zien mijn foto’s en zeggen: wat woon je daar lekker buiten, vrij en blij. Maar schijn bedriegt. In onze vorige woonplaats in de randstad vonden we het te druk worden. Snelwegverkeer, spoorwegverkeer, vliegverkeer. Geluidsoverlast en fijnstof… Verder hadden we een postzegeltuintje en de buren érg dichtbij. Tijdens een…
Storm Het is even werk, maar dan heb je ook wat. Spruiten uit eigen moestuin. De storm van de afgelopen dagen heeft de keuze van avondeten vergemakkelijkt. Een aantal struiken waren omgewaaid. Drie heb ik er meegenomen. Waarvan er 1 een goede opbrengst heeft gehad. Na de vrieskou Ik heb het geluk dat mijn kinderen…
Tomaten opvoeden Het opvoeden van tomaten kost tijd. Tijd dat je niet ergens anders in kunt steken. De juist aandacht: Juiste hoeveelheid water, meststoffen, NPK’s (Stikstof Fosfor Kalium) zonlicht en warmte. Je begint met het opkweken van het zaadje en als ze groot genoeg zijn, ga je ze verkassen, en uitplanten. Nu ik het zo…
Elke dag eten we wel een bakje bramen uit de tuin. We plukken ze pas als ze makkelijk los laten. Dan pas zijn ze echt zoet. Heerlijk door de yoghurt of gewoon om tussendoor van te snoepen zoals dochterlief doet. Fruit uit eigen tuin, ik vind het zalig. In onze tuin hebben we rode…
In de eerste aflevering van deze blog, verandering, vertelde ik over een schat die ik vond in mijn achtertuin. Op het veld achter mijn hek. De schat heeft een naam gekregen: buurten rond het vuur . Ook anderen hebben deze schat ontdekt. De krant schreef er een sfeervol stuk over: vuurplaats in de krant