10 tips voor een groene kerst

Al druk bezig met de voorbereidingen voor kerst? Wist je dat het super eenvoudig is om je kerstfeest duurzamer te maken? Ik geef je tien simpele tips voor een groene kerst. 1. Het kerstmenu De belangrijkste aandachtspunten voor een kerstmenu met een kleine voetprint: weinig vlees, lokale producten en groenten en fruit uit het seizoen.…

van vlier naar eco-bewustzijn

vlierbessensiroop Nee, dit is niet de zoveelste DIY-blog met recepten. Internet staat vol met foto’s, uitleg, en gunstige werking van welk spul uit de natuur dan ook. Ok, ok, een klein beetje dan, omdat het zo leuk is. Vlier. Ons inheemse winterpreparaat tegen griep, keelpijn, koorts bij griep. En mag ik zeggen: het werkt echt.…

Eindelijk, thuis!

Lokaal leven is vooral gekoppeld aan: eten, drinken, benzine, hout. Basisbehoeften van materiële aard. Bewust omgaan met beschikbare, lokale middelen. De gedachte is: als we dat dichtbij huis zoeken, dan levert dat milieuwinst op.   Zelden gaat het over immateriële menselijke behoeftes: sociale contacten, zingeving, geborgenheid, sociale veiligheid, vriendschap en liefdesrelaties. Ook lichaamsbeweging hoort erbij.…

lokaal energie

Energie van eigen bodem… Lokaal gewonnen. Dan denk je in Groningen toch eerst aan gas. Een natuurproduct, dichtbij huis, iedereen blij. Het ligt uiteraard genuanceerder want: CO2. Maar er is nog een manier. Stroom van lokale boeren.     CO2 Iedereen weet het. Fossiele brandstoffen leveren bij verbranding CO2. De -lokale- electriciteitscentrale werkt op… gas.…

De Fazant – seizoensgebonden (h)eerlijk proeven in Drenthe

De FLAIRTJE weken zijn bezig! Nog tot en met 30 november serveren diverse restaurants speciale fairtrade en regionale gerechten! Flairtje vroeg ons als Voetspot verschillende restaurants te testen. Ik was afgelopen zaterdag met mijn man bij De Fazant in Oudemolen. We hadden er een heerlijke avond, vol pure smaaksensaties! De Fazant ligt in mijn gemeente,…

lokaal leven – de wereld achter het tuinhek

Duurzaam leven lukt misschien nog wel in je eigen stek. Je eigen huis en tuin. Hoewel dat ook soms al lastig genoeg is. Maar hoe leef je duurzaam, daarbuiten? De rest van de wereld begint aan de andere kant van je hek.   verbinding Het inzicht kwam toen we onze straat uitreden, op weg van…

voor het oudje van later – zwerfkeien

angst De drijfveer voor veel in het leven is angst. Als tegenhanger van vreugde. Wat ons blij maakt willen we behouden. En vervolgens worden we bang. Omdat we zoveel te verliezen hebben? Of omdat we niet meer weten wat ons werkelijk blij maakt. Ik ben zo bang. Dat de wereld straks nog steeds zo is…

de schat buurten rond het vuur

In de eerste aflevering van deze blog, verandering, vertelde ik over een schat die ik vond in mijn achtertuin. Op het veld achter mijn hek. De schat heeft een naam gekregen: buurten rond het vuur . Ook anderen hebben deze schat ontdekt. De krant schreef er een sfeervol stuk over:  vuurplaats in de krant

voor het oprapen

Op vakantie doen we het nog: om ons heen kijken. Alle grote en kleine rijkdommen van de omgeving zien. In ons eigen stek zijn we het verleerd. Nota bene mijn eigen tuin wees me daarop. Ik was onderweg naar huis. Mijn bloedsuiker was laag, had al een tijd niks gegeten. Is niet erg, dat ken…

van voortuin naar speeltuin

Lokaal leven is niet alleen dicht bij huis halen wat je nodig hebt, maar ook in je eigen buurt teruggeven wat je over hebt. Neem nou de tuin. Toch een beetje een omweg, om je tuinafval in de biobak te doen en het later als compost weer op te halen bij het gemeentedepot. Dat doet…