Da’s pas écht circulair: je poep op de composthoop

Op Voetspot.nl had ik een blog geplaatst over het verminderen van afval. Spontaan kreeg ik een mailtje van Anita Marskamp Wijnen uit Loon. “Heb je al eens gedacht aan minder afval door je riool spoelen? Je eigen lijfelijke afval?” Ze nodigde me uit om eens te komen kijken naar haar Organic Toilet. Zelf heb ik…

van vlier naar eco-bewustzijn

vlierbessensiroop Nee, dit is niet de zoveelste DIY-blog met recepten. Internet staat vol met foto’s, uitleg, en gunstige werking van welk spul uit de natuur dan ook. Ok, ok, een klein beetje dan, omdat het zo leuk is. Vlier. Ons inheemse winterpreparaat tegen griep, keelpijn, koorts bij griep. En mag ik zeggen: het werkt echt.…

5 expert-tips voor goede bloemen in je tuin

Terwijl veel planten ondanks de droogte lekker bloeien, oogst ik ook van veel bloemen al zaad van eenjarigen. Komende winter zaai ik die op de vensterbank weer voor, om straks veel kleur en fleur in de tuin te krijgen, insecten te trekken en om van te eten. Wat heeft het dit jaar goed gedaan en…

Met rommeligheid meer leven in je tuin

Landschapsbeheer Drenthe heeft een project dat boerderij-eigenaren informeert over meer biodiversiteit op hun erf. Ik sprak met projectleider Kathelijn de Maeijer om te horen of er ook tips zijn die iedereen in zijn tuin kan toepassen. Wat blijkt? Hou het lekker rommelig. In 2011 startte het project ‘natuurviendelijke erven’ als gevolg van een steenuilenproject in…

Eindelijk, thuis!

Lokaal leven is vooral gekoppeld aan: eten, drinken, benzine, hout. Basisbehoeften van materiële aard. Bewust omgaan met beschikbare, lokale middelen. De gedachte is: als we dat dichtbij huis zoeken, dan levert dat milieuwinst op.   Zelden gaat het over immateriële menselijke behoeftes: sociale contacten, zingeving, geborgenheid, sociale veiligheid, vriendschap en liefdesrelaties. Ook lichaamsbeweging hoort erbij.…

Hoe gezond woon ik hier nou eigenlijk?

Sinds kort woon ik in Drenthe. Mensen zien mijn foto’s en zeggen: wat woon je daar lekker buiten, vrij en blij. Maar schijn bedriegt. In onze vorige woonplaats in de randstad vonden we het te druk worden. Snelwegverkeer, spoorwegverkeer, vliegverkeer. Geluidsoverlast en fijnstof… Verder hadden we een postzegeltuintje en de buren érg dichtbij. Tijdens een…

lokaal leven – de wereld achter het tuinhek

Duurzaam leven lukt misschien nog wel in je eigen stek. Je eigen huis en tuin. Hoewel dat ook soms al lastig genoeg is. Maar hoe leef je duurzaam, daarbuiten? De rest van de wereld begint aan de andere kant van je hek.   verbinding Het inzicht kwam toen we onze straat uitreden, op weg van…

voor het oudje van later – zwerfkeien

angst De drijfveer voor veel in het leven is angst. Als tegenhanger van vreugde. Wat ons blij maakt willen we behouden. En vervolgens worden we bang. Omdat we zoveel te verliezen hebben? Of omdat we niet meer weten wat ons werkelijk blij maakt. Ik ben zo bang. Dat de wereld straks nog steeds zo is…

Aaaaah!!!! Spinnen!

Net terug van vakantie slaakt dochterlief een gil. Het zal de eerste zijn van een hele reeks deze week. En bij elke gil voel ik een rilling door mijn lichaam gaan. Want dochterlief en ik hebben dezelfde angst: spinnen. Die eerste gil kwam bij de voordeur van onze stacaravan vandaan. Enthousiast had dochterlief de sleutel in…

de schat buurten rond het vuur

In de eerste aflevering van deze blog, verandering, vertelde ik over een schat die ik vond in mijn achtertuin. Op het veld achter mijn hek. De schat heeft een naam gekregen: buurten rond het vuur . Ook anderen hebben deze schat ontdekt. De krant schreef er een sfeervol stuk over:  vuurplaats in de krant