Blogs over dit thema
De afgelopen weken waren er nog veel eetbare wilde planten te plukken. Waar gemaaid is staat bij mij nog vrij jong zevenblad. In ieder geval jong genoeg om lekker van te oogsten voor de soep of een roerbakschotel. Even verderop staat paardenbloemblad, veldzuring, smalle weegbree, vogelmuur en duizendblad. De warme septembermaand werpt zijn vruchten af…
Zoals de andere bloggers ook hebben laten zien, zijn bonen heel veelzijdig. Naast hartige gerechten, of als vleesvervanger, kun je bonen ook gebruiken als basis ingredient van een taart of cake. Ik heb het volgende recept uitgeprobeerd: Brownies met zwarte bonen. Benodigdheden: Blik zwarte bonen van 400 gram (uitgelekt 265) 6 grote zachte dadels (laat…
– Van Gabriëlle van Dinteren (raadslid GroenLinks Aa en Hunze) Toen ik net 18 was, ging ik op kamers – ik had voor mijn verjaardag allemaal vegetarische kookboekjes gekregen. In de jeugdbond voor natuurstudie en natuurbescherming had ik wel kennis gemaakt met vegetarisch eten, maar vanaf nu zou ik het zélf óók gaan doen: geen…
De voorjaars- en zomermaanden zijn de maanden om eetbare wilde planten te oogsten. Alles groeit en bloeit en elke week komen er weer nieuwe (eetbare) planten soorten tevoorschijn. Het mooie is, behalve plukken hoef je er helemaal niks voor te doen. Wat is de natuur toch bijzonder! Het wildplukken en de moestuin. De laatste weken…
Mimosaboon Allereerst een foto van mijn Mimosaboontjes. Vorige maand heb ik een zakje verdeeld. Een helft heb ik vier weken geleden gezaaid. En de ander een week later. En wat denk je? Ik zie erg veel verschil. Het eerste bakje heeft een grote voorsprong. Alleen ik weet niet precies waarom dit is. De aarde is hetzelfde en de…
Respect! Respect! Respect! Voor alle moestuinierders onder ons. Het is – alles bij elkaar- gewoon een enorme klus groenten fatsoenlijk boven de grond te krijgen en groot te brengen. Oogsten is een feestje, en de grootste beloning die je kunt wensen. Tot die tijd, vooral hard werken. Mijn moestuinactiviteiten heb ik dit jaar uitgebreid. Naast een…
Zoals ik de vorige keer heb geschreven, waren we van plan in onze Frankville moestuin verschillende bonensoorten te zaaien. Ze zijn in april meteen de grond ingegaan en we hebben ze niet voorgezaaid. Voorzaaien in een kas (of gewoon binnen) is wel zo veilig en geeft bijna garantie dat ze mooi opkomen, maar hierdoor kunnen…
Het jaar van de boon, met in Drenthe Hipster Bartje die wel voor bruune boon’n bidt. Sinds een paar weken ben ik bruune bonen burger en het bonenpad op gegaan. Niet alleen bruine bonen, maar ook kievitsbonen, pronkbonen, limabonen, heilige boontjes, zwarte linzen en gele linzen. Peulvruchten, ze zijn er in allerlei soorten, maten en…
Mijn doel om mijn voetafdruk te verminderen is afgelopen jaar onder andere gelukt door anders te eten. Minder vlees, zuivel (en daarbij komend verpakkingsmateriaal) heeft mijn voetafdruk wat voedsel betreft verlaagd van 1,81 ha naar 1,25 ha. Mijn totale voetafdruk was vorig jaar 5,62 ha en is nu gedaald naar 4,83 ha. De uitkomst van…
Het jaar van de boon, dat vind ik toch zo prachtig! Graag help ik mee om de bekendheid te vergroten. Echter of ik de goede persoon ben die daar een gezonde bijdrage in kan leveren; dat valt te betwijfelen. Ik vind het juist leuk om ‘het andere’ te onderzoeken. Of dat wat we nog niet…