Da’s pas écht circulair: je poep op de composthoop

Op Voetspot.nl had ik een blog geplaatst over het verminderen van afval. Spontaan kreeg ik een mailtje van Anita Marskamp Wijnen uit Loon. “Heb je al eens gedacht aan minder afval door je riool spoelen? Je eigen lijfelijke afval?” Ze nodigde me uit om eens te komen kijken naar haar Organic Toilet. Zelf heb ik…

Goede voornemens

Ik ben persoonlijk niet zo van het verzinnen van goede voornemens met het nieuwjaar omdat ik geloof dat voornemens niet aan een bepaalde feestdag gekoppeld moeten zijn. Het zijn juist de acties die je wil doen omdat je een behoefte voelt vanuit je hart, dat er nú iets moet gebeuren. Dat is tenminste bij mij nu…

Deze onderdelen van groente zijn gewoon te eten

Tijdens de feestdagen kookte ik veel met gasten die bij ons op bezoek waren. En er viel mij wat op. Namelijk dat sommige delen van groente door sommigen gewoon worden weggekieperd in de gft-bak, terwijl ze gewoon eetbaar zijn. Jammer van die verspilling! Ik zet 4 groentesoorten op een rijtje, waar je meer uit kunt…

8 beginnerstips voor leven met minder afval

Sinds een tijdje ben ik bezig met afval minderen. Dat is een uitdaging, want best een zoektocht. Je moet dan namelijk écht heel anders gaan denken en doen. Over alle details van je dagelijks leven. Om het makkelijk te maken heb ik 8 praktisch tips verzameld, die voor iedereen haalbaar zijn. Omdat ik schrok van…

3 bloggers over hun voedselverspilling na de Foodbattle

Vorige week streden wij, Katja, Lilla en Ageda, tegen elkaar in de Foodbattle. Dit is een initiatief van de gemeente Groningen en Milieu Centraal. De bedoeling is om 7 dagen lang een dagboek bij te houden over hoeveel eten we verspillen. Voor de organisatoren is dit nuttige informatie, voor ons een mooie gelegenheid om stil…

Circulaire economie is een leven zonder afval

Circulaire economie. Ik vind het maar een moeilijk woord. Ik hoor er vaak over als het gaat om de bouw, waar oude materialen opnieuw gebruikt worden. Net als in ons huis, waar we oude dakpannen en stenen opnieuw gebruiken. Maar wat betekent circulaire economie voor het gewone huis-tuin-en-keuken-werk? Moeten we natuurlijk eerst snappen in wat…

Een week zonder plastic? Ik doe mee!

    De Green Office van de universiteit organiseert deze week, van 28 mei tot 1 juni de plastic free week. Ze roepen zoveel mogelijk mensen op om mee te doen. Een week lang leven zonder plastic. Wat betekent dat? Hoe doe je dat? Ik geef je zo alvast enkele tips. Deze foto is van Justin Hofman, wildlife…

Van zwerfafval naar zaaibak

Op weg van huis naar de winkel kom ik het meer dan genoeg tegen: zwerfafval. Plastic flesjes, blikjes, tasjes, onbestendige doekjes, lege pakjes shag, noem maar op. In de berm ligt genoeg. Helaas verdwijnt binnen no time het zwerfafval dat hier in de berm belandt, in het kanaal en dan is het wachten op een…

Voetspotters redden pukkelpompoenen

In navolging van de Streekboer willen ook wij (de vrijwilligers van de Voetspot van de Natuur en Milieufederatie Drenthe) helpen bij het redden van de 125.000 pukkelpompoenen uit Onstwedde. Door een zeer plaatselijke hagelbui afgelopen 22 juli 2017, was de oogst van 125.000 pompoenen van kweker Harry Luring mislukt. Van buiten zien ze er minder…

Leven zonder afval, hoe doe je dat ook al weer?

Onlangs sprak ik met iemand over een afvalvrij leven. En toen voelde ik me schuldig. Want hoe leuk ik er ook over kan praten en precies weet hoe het moet, de realiteit is dat ik het aardig heb laten verslonzen. Een blik in de containers zegt genoeg: dit heeft weinig meer te maken met afvalvrij…