Tarbot: een heerlijke vis uit de waddenzee
LillaHeb je wel gehoord van de Streekboer? Dat is een webwinkel waar je producten van boeren in jouw streek rechtstreeks bij de boer kan inkopen en naar een afhaalpunt kan laten komen. Een fantastisch initiatief waar ik graag gebruik van maak. Één keer per maand is het ook mogelijk om vis in te kunnen kopen van vissersbedrijf TS31 Internos gerund door duo Jan en Barbara Geertsema, ambachtelijke vissers op de Waddenzee.
Foto afkomstig van www.goedevissers.nl
Sinds 2006 is hun visserijbedrijf, de TS31 ‘Internos’ gecertificeerd volgens de duurzaamheidseisen van het streekmerk Waddengoud, goedgekeurd door Waddenvereniging en Vogelbescherming.
Daarnaast werken ze mee aan “Goede Vissers” waarvan het doel is om zorgvuldig gevangen vis (ook van hun collega’s) te verkopen via korte transparante ketens. Naast het vangen en verkopen van vis- schaal en schelpdieren zetten Jan en Barbara zich met hart en ziel in voor een gezonde zee als gemeenschappelijke bron van voedsel en welvaart. Ze werken aan beter contact tussen vissers en de rest van de maatschappij en zijn actief betrokken bij het Slow Fish netwerk van de internationale Slow Food beweging. “Als vissers zijn we afhankelijk van de natuur, en alles wat op het land gebeurt komt uiteindelijk in zee terecht. We zijn samen verantwoordelijk voor gezonde sloten, meren, rivieren en oceanen.”
Foto afkomstig van www.goedevissers.nl
Kortom: deze vissers hebben een goed verhaal (lees=duurzaam en lokaal) én verkopen zeer smakelijke vissen. Veel vissen waarvan ik de naam niet eens kende terwijl ze blijkbaar zo dicht bij ons zwemmen. Dus ik trok de stoute schoenen aan en bestelde een aantal voor mij onbekende soorten vissen. Één daarvan was de tarbot.
Tarbot is een ronde platvis die tot 1 meter groot en wel 30 jaar oud kan worden. Het leeft op stenige bodems en past zich aan de kleur van de bodem aan: meestal zandkleurig tot bruin met veel donkere vlekken en stippen. Deze vis komt met name voor onder de kust van Europa, van de Middellandse Zee tot IJsland en Noorwegen. De tarbot kan voor een groot nageslacht zorgen, want per jaar schiet een vrouwtjestarbot meer dan 10 miljoen eieren. De jonge tarbotjes groeien op in de zone langs de kust van Nederland.
Er is veel vraag naar tarbot en dan met name vanuit de horeca. Tarbot wordt ook wel als gewenste bijvangst gevangen bij de visserij op tong en schol. Naast de “wilde” tarbot wordt deze vis ook wel gekweekt in een aantal Europese landen.
De smaak van tarbot erg smakelijk, grof van structuur, stevig en wit van kleur. Vanwege de stevigheid kan deze vis op verschillende manieren worden bereid: gestoofd, gebakken of gegrild.
Ik heb vandaag ervoor gekozen om de vis te bakken in een koekenpan. Dat gaat heel simpel! Dep de (verse of ontdooide) tarbotfilet droog, breng op smaak met peper en zout en bak het in wat boter in een koekenpan (beide kanten 3 minuten op middelhoog vuur). Bij mij is de vis iets uit elkaar gevallen maar desondanks hebben mijn zoon (16 maanden) en ik er van gesmuld! Wat een heerlijke vis die zo dichtbij huis leeft. Echt een aanrader!