Sorter korrekt – het goede doen!
DorindaEen maand geleden was ik in Sillerslev, Denemarken. Sillerslev ligt op het eiland Mors in het Limfjorden. Dit waterrijke gebied, met daarachter het eerste natuurpark van Denemarken (Thy), ligt best noordelijk in Denemarken. Rust en ruimte te over; op sommige dagen zagen we alleen herten, hazen, fazanten en andere vogels als levende wezens. Vakantie vieren op deze rustige plek deed ons goed. Het bood tegelijk ook gelegenheid de duurzame keuzes van ons leven met afstand en andere ogen te bekijken.
Groene belofte
De heuvels lagen er vers geploegd bij. Alles klaar voor een nieuw groei-seizoen! De belofte van groene velden en nieuwe oogst voelde je als het ware in de lucht zweven. Ik keek met bewondering naar de precieze arbeid en voorbereiding van de boeren. Mijn eigen deel van onze buurtmoestuin had ik weliswaar klaargestoomd voor de lente, ontdaan van alle onkruid en omgewerkt, maar door de kou en het slechte weer had ik het inzaaien steeds uitgesteld. Ik nam me voor onmiddellijk te beginnen bij thuiskomst!
Energie
Energie leek er per definitie groen. In Denemarken is windenergie onderdeel van het landschap. Overal. Door het hele land zie je veel windmolens. Hoe het precies zit met eigendom en opbrengst weet ik niet, maar het feit dat windmolens zo wijd verspreid zijn, deed me goed. Het voelde ok, ik vond het niet storend in het beeld.
Thuis hebben we zonnepanelen, dat is anders natuurlijk. We weten ongeveer wat we verbruiken en opwekken per week of per maand. In dit vakantiehuis was echter alles op elektrisch: koken, verwarming (die hadden we nog nodig eind april!), licht, boiler, sauna. Al met al schrokken we best van de 139 kW die we in die week verbruikten! Bijna 3x zoveel dan ‘normaal’ thuis! We moesten dit verbruik ter plekke contant betalen, bovenop de huur. Goed om je te realiseren dat -als je ook kookt en je huis en water verwarmt met elektriciteit- je dan ook meer moet opwekken, als je van het gas af wilt! Eyeopener!
Afval – sorter korrekt
Als je wel eens in een vakantiehuisje bent, weet je hoe lastig het soms is: afval scheiden! Thuis lukt het ons prima: glas, papier, plastic apart, groen en grijs goed scheiden. Op vakantieparken voel ik me structureel schuldig. Ik wil wel, maar ik kan de stromen niet apart aanbieden. Meestal lukt papier en glas nog wel, maar de rest gaat op een grote hoop. Zo niet in Denemarken.
In ons huis troffen we een heel duidelijke folder aan, met iconen en plaatjes, wat in welke bak zou moeten. Een draadmand met papieren zakken voor groenafval. Daarnaast, op de koelkast, wat wanneer opgehaald zou worden. En nu komt het: het wordt het jaar door gewoon opgehaald! We zaten, zoals gezegd , nogal afgelegen. Het park kende zeer verspreide huisjes, maar ze waren buiten de weekenden om, zo goed als onbewoond. Toch, van april tot oktober kwam tweewekelijks de vuilniswagen. In de winter kon je de bakken aan het begin van de weg deponeren. Dus we konden goed sorteren. In de vuilnisbakken aparte vakken voor groen en grijs, en dan voor papier. Glas en plastic en blik bij elkaar in, maar wel apart. En alles werd meegenomen. Hier kan Nederland echt nog veel van leren!
Hygge
Denemarken vind ik een fijn land. Een rustig en schoon land. Aangenaam qua sfeer en gezelligheid. Aardige mensen. Wonderlijk genoeg kreeg ik onlangs het prachtige boek Hygge, de Deense Kunst van het Leven van Meik Wiking. Daarin gaat het over de Deense mentaliteit (Denemarken is het gelukkigste land ter wereld), over cocoonen 2.0. Denen focussen op de dingen die er echt toe doen, zoals qualitytime met vrienden en familie, samen genieten van de goede dingen van het leven, zowel buitenshuis als thuis. Het boek geeft veel sfeervolle warme foto’s en veel praktische tips over hoe je dat kunt bereiken.
Voor mij werd helder dat we als gezin goede duurzame stappen zetten, dat het altijd beter kan, maar dat het ook goed is met elkaar te genieten van een puzzel of een spelletje, bij het vuurtje of een kaars, in je huis.