Sinterklaas met een kleine voetafdruk

nieuws

De feestdagen komen er weer aan, en langzamerhand raakt bijna iedereen weer in de ban van lichtjes, lekker en veel eten, warm bij de kachel zitten en kado’s uitwisselen. Daar houden de bloggers van de Voetspot ook ontzettend veel van, en zij proberen al deze dingen ook nog eens zo duurzaam mogelijk te doen. De komende tijd beantwoorden zij veelgehoorde vragen over feestdagen met een kleine voetafdruk; waar kan ik lokaal vlees voor mijn kerstdiner halen? Wat geef en vraag je kado als je afvalloos wilt leven? Hoe maak ik een feestmaal met alleen maar groenten uit de buurt, en wordt het dan wel lekker?

Maar eerst is het tijd voor…

Sinterklaassintafdruk

Chocoladeletters
Voor het maken van chocola is veel nodig. Veel water en veel vervoerskosten, omdat cacaobonen nou eenmaal niet in Nederland groeien en dan worden de cacaoboeren soms ook nog eens niet eerlijk betaald. Nederland is echter gék op chocola (5 kilo per persoon per jaar!) en helemaal met de feestdagen. Wil je een goede, eerlijke en overheerlijke chocoladeletter? Er zijn gelukkig al veel fairtrade chocoladeletters te vinden (van Tony ChocolonelyFairtrade of letters van de Aldi of Albert Heijn met het UTZ certificaat). Wat ook kan; maak je eigen chocola zoals Voetspot blogger Ageda dat doet  (Ageda: “iedereen vindt het lekker!”)

Groene Sint geeft kado’s die blijven
Het kan erg verleidelijk zijn – vooral met een klein budget – veel goedkope kadootjes kopen, zodat het lijkt alsof je toch veel weggeeft. Of één groot ding, waarvan je (door het bedrag wat je ervoor moet neerleggen) ook wel weet dat het niet lang zal mee gaan. De echte Sint geeft liever kado’s die lang meegaan dan een kado wat na één keer gebruiken al stuk in de hoek ligt. Wij weten zeker dat hij dat van zijn hulp-Sinten ook zou willen. Daarom voor de gemiddelde hulp-Sinterklaas, een paar praktische, creatieve en slimme tips voor duurzame kado’s:

  • Kaartjes voor evenementen als een musical, een sportwedstrijd of een workshop leveren leuke herinneringen op.
  • Speelgoed van natuurlijke materialen kunnen makkelijk gerecycled worden en is voor een kind vaak net zo leuk als een plastic variant. Daarnaast zal het door de goede materialen langer meegaan. Kijk eens bij Wereldwinkels binnen of op online shops zoals http://www.opzijnplek.nl/.
  • Vermijd speelgoed dat werkt op batterijen. Batterijen gaan leeg, de lol is er af, en het ligt eeuwig op een plank.
  • Laat de Sint snuffelen in kringloopwinkels.
  • Een variatie op lootjes trekken: een kadootjes uitwisselingsgroep.

Pepernoten & snacks
Ze zijn o zo lekker en je blijft maar door eten! Daarom is een gezonder recept voor pepernoten misschien eens het proberen waard.

Inpakken
Kranten, bewaard kadopapier, maar ook pagina’s van oude boeken of oude wegenkaarten kunnen als een geweldig alternatief voor kadopapier worden gebruikt. Door het hergebruiken van deze materialen bespaar je ontzettend veel afval.

Wil je meer tips?
Kijk dan op de website van Bewust Verbruiken. Leuke kado’s voor onder de 5 euro? De Groene Meisjes hebben ook wat Sinterklaas tips gegeven.