Rode bessen en suikers

Dorinda

 

rozenbottel

Bij een wandeling keken ze me steeds aan. Rozenbottels. Zoveel bessen aan de struiken van de natuurcamping waar we waren. Komt het door de blogs van Leah over wildplukken, of mijn deelname aan de Voetspot.nl? Ik dacht alleen maar: ik moet er iets mee. Zulke prachtige ronde, oranjerode bessen. En dat deed ik. Ik plukte een broodzak vol en nam ze mee.

Een paar weken geleden waren we een kort weekend in Kollummerpomp, Friesland. Eigenlijk was het maar één nachtje. Ik regelde een Trek-In, een duurzame trekkershut bij It Dreamlan. Om er even helemaal uit te zijn, lekker buiten… Er kwam eerst wat gesputter: ’Jij altijd met je duurzame ideeën.’ (Ja, zelfs bij mij thuis ontmoet ik soms wat weerstand, hoor.)

Maar ja, hut is ook niet echt een passende term. Zo’n trekkershut is eigenlijk gewoon een prachtig ingericht ruime huisje. Met allerlei hippe groene details. Een modern keukenblokje, een fijne douche en goede bedden. Maar belangrijker: de Trek-in is gebouwd van zo veel mogelijk duurzame en gebruikte materialen, afkomstig uit sloopprojecten. Hout is het belangrijkste materiaal en geeft het huisje een heel warme sfeer. De combinatie met de grote ramen geeft je echt het gevoel dat je écht middenin de natuur zit. Ze staan op allerlei plekken in het land, www.trekkershutten.nl

De bedstedes waren favoriet bij de kinderen; bij ons de grote ramen met het prachtige uitzicht. ’s Avonds keken we sterren en genoten van het donker. De volgende ochtend van het weidse Friese landschap en de zonsopgang! Maar goed, die bessen gingen mee en ik zocht naar een recept om jam te maken. Zo ver kwam het helaas niet helemaal. De weg van duurzaam leven gaat niet over rozen(bottel)blaadjes.

Rozenbottel

Rosa_rubiginosa_hipsRijpe rozenbottels zijn ware vitaminebommetjes. Vrijwel geen enkele ander vrucht bevat zoveel vitamine C. Een sinaasappel of kiwi is er niks bij! En niet onbelangrijk: ze smaken ook nog eens heerlijk. Beter nog als de vorst erover gaat, maar dat was bij ‘mijn’ bessen denk ik nog niet gebeurd.

Geen resultaat!

rozenbottelzaadDe bloembodem van de roos vormt net als bij een appel, het vruchtvlees. De vorm varieert van rond of langwerpig tot flesvormig. Waar ik dus achter kwam: de rozenbottel is een vlezige vrucht met veel, heel veel geelwitte, harde zaden. Die zaden moesten er dus uit, om jam te maken. De stekelige uiteinden en kroontjes ook. Kortom, ik was al heel wat tijd kwijt met schoonmaken. Daarna moest het een uur inkoken, zeven en daarna weer koken. Ik hield een miezerig bodempje vruchtvlees over, dat ik -wegens tijdgebrek- op het fornuis in een pannetje liet staan. De volgende ochtend bleek de pan verdwenen in de vaatwasser, mijn basisgrondstof voor mijn zuurverdiende jammetje in de gootsteen…

Suiker

Ik kan dus helaas niet vertellen hoe het geworden is. En dat ik juist ook wilde proberen er geen suiker, maar honing aan toe te voegen. Suiker vormt naast smaakmaker vaak ook het conserveermiddel van jam, dus dat is wel even spannend. Geen of weinig suiker vormt op dit moment de uitdaging in mijn koken en bakken. In deze periode, met verjaardagen, sinterklaas en kerst, bak ik graag. Maar daar gaat dan wel veel suiker door. Ik gebruik dan vaak rietsuiker of kristalsuiker en geen chemische suikers, maar ben steeds op zoek naar wat alternatieven. Suiker blijft ongezond.

pile-of-brown-sugar1

Kristal of riet? Maakt niet uit!

Kristalsuiker is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine siroop achter blijft. Die siroop geeft de kleur aan de suiker. Ook stroop kan een alternatief zijn. Het Voedingscentrum zegt dat alle suikers ongeveer evenveel calorieën bevatten. In fruitstroop, ahornsiroop en honing zitten net iets minder calorieën, omdat het ook water bevat. Sommige mensen (ik ook) denken dat honing, rietsuiker of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het ‘natuurlijker’ zou zijn, maar dit is dus niet zo. Wat dan?

gojibes-2

Gojibessen

Een gezond alternatief zijn wellicht de gojibessen. Die vond ik laatst gewoon in de supermarkt, gehyped als superfood. Deze besjes worden zorgvuldig zongedroogd en bevatten geen toevoegingen. Ze groeien aan een struik en zijn afkomstig uit China, Tibet en Mongolië. Ze maken dus wel een lange reis… Goji bessen bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen. De gedroogde bessen passen prima in yoghurt, muesli en smoothies, maar zijn ook erg geschikt als tussendoortje. Ik vind ze nog beetje hard in mijn yoghurt, maar wel lekker, minder zoet dan ik gewend ben, maar wel zoet. Binnenkort maar eens in de smoothie doen! Maar ja, daar deed ik nooit suiker in. Dus wat maakt het dan uit? Keuzes maken gaat niet over rozenblaadjes…