Rauw eten, iets voor mij?
AgedaBij de gedachte aan rauw eten zie ik een bord vol wortels en bloemkool, klaar om weggeknaagd te worden. Het doet met denken aan diëten, waarbij de wortels en stengels bleekselderij het toppunt van de dag vormden. Maar niets is minder waar. Steeds meer mensen eten rauw. Rauw eten heeft tal van gezondheidsvoordelen. En in het kader van ‘puur’ eten, lijkt me dat wel een onderzoekje waard.
Food Matters
Het kwam eigenlijk door de documentaire ‘Food Matters’, waarin deskundigen op gebied van voeding uitleggen hoe het voedsel dat we eten onze gezondheid goed of juist niet goed doet. Een van de onderwerpen gaat over hoe we groente eten: We gebruiken chemische middelen om ons voedsel te laten groeien. En voordat het op ons bord ligt, koken we het nog eens goed gaar. Twee ingrepen, die ervoor zorgen dat het gehalte aan vitamine en mineralen, dé redenen waarom we groente eten, nog maar een fractie is van wat het hoort te zijn. De deskundigen menen dat je je voedsel daarom voor een deel rauw moet eten.
Wat is rauw eten?
Rauw eten is voedsel dat wel wordt bereid, maar niet verhit tot hoge temperaturen. Er wordt niks gekookt, hooguit verwarmd tot 45 graden. Met deze temperatuur blijven enzymen, vitaminen en mineralen behouden. Rauw eten is zeker meer dan knagen op wortels, bleekselderij en een bloemkool. Er is ook geen enkel verband tussen rauw eten en verhongeren. En dat het saai is, klopt ook niet. Inmiddels ben ik al een paar heerlijke recepten tegengekomen.
Biologische groente
Bij de bibliotheek haalde ik het boek ‘Rauw eten in de lage landen’. In het boek legt Ria Simons uit wat haar motivatie was om rauw te gaan eten. Of je met haar meegaat in haar keuze, laat ze in het midden. Ze wil vooral informeren en recepten delen. Haar belangrijkste advies is om alleen biologische groente te eten. Hier kruisen onze paden elkaar. Biologisch eten doen we om dezelfde reden: door de gifstoffen die we gebruiken in de reguliere landbouw, is de voedingswaarde van de groente en het fruit in de afgelopen jaren fors gezakt. In biologische groenten zitten meer vitaminen en mineralen. Én geen gifstoffen. Ria eet verder ook nog eens volledig veganistisch.
Maar waarom rauw?
Er zijn verschillende redenen om meer rauw voedsel te eten. In de eerste plaats voor het behoud van voedingsstoffen. Door voedsel te koken in water, komen veel voedingsstoffen in het kookwater terecht, die wij vervolgens bij het afgieten in de gootsteen laten verdwijnen. In de tweede plaats is de GI (Glycemische Index, de maat om aan te geven hoe snel een voedingsstof je bloedsuiker doet stijgen) van rauwe groente lager dan bij gekookte groente. Een hoge GI, de ‘snelle’ koolhydraten zorgen voor suikerpieken en het feit dat je continu trek hebt.
Nadelen rauw eten
Nadelen zijn er ook. Het schijnt dat je lichaam rauw eten niet altijd goed verteert. Daarnaast krijg je door volledig rauw (en veganistisch) te eten, te weinig van sommige voedingsstoffen binnen, zoals calcium en vitamine B12, die je met supplementen weer moet aanvullen.
Wat eet je dan?
De recepten in het boek ‘Rauw eten in de lage landen’ bestaan uit ontbijt, lunch, voorgerecht, hoofdgerecht, toetjes en snack. Genoeg keuze en veel minder saai dan ik in eerste instantie had verwacht. Op het lijstje met ingrediënten staat:
- Groente
- Fruit
- Noten, zaden pitten en kiemen (van granen en bonen)
- Groentekiemen
- Vetten
- Wilde planten en kruiden
- Superfoods
Zelf proberen
Je weet het alleen als je het probeert. Dus afgelopen weekend aten we broccoli met notendressing. Het was gelijk een hit. Vooral het gebruik van noten in de dressing. Zondag schotelde ik een bouillon voor van gepureerde groente en een beetje olijfolie. De smaak was goed, maar zonder sapcentrifuge krijg je nooit een ‘bouillon’. Dus aten we zondag dikke koude soep.
Nogal bewerkelijk
In het boek staan ook heerlijke recepten van brood, crackers en koeken in. Of bijvoorbeeld kruidenkaas, notenspread en een stamppotje van zuurkool. Groot nadeel vind ik dat het maken van de gerechten best bewerkelijk is. Het kost veel tijd en je hebt er aparte apparatuur voor nodig zoals een sapcentrifuge en een dehydrator (voedseldroger). Eventueel kan je je oven ook op 45 graden zetten als hij die mogelijkheid heeft. Toch wringt er bij mij hier iets. De apparaten moeten vaak een paar uur draaien om tot het gewenste resultaat te komen, en dat stoot weer tegen mijn ‘energiezuinige hoofd’.
Rauw eten iets voor mij?
Rauw eten is interessant. Ik had nog nooit zo naar rauw eten gekeken. Persoonlijk denk ik dat het de gezondheid ten goede komt. Maar de voordelen van volledig rauw eten zie ik nog niet. Wel denk ik dat we een deel van onze voeding gaan vervangen door rauw eten. En dan met name de biologische groenten.