Puur eten met kinderen

Ageda

vegetables-1210246_640Humus op brood, bonenburgers bij de aardappelen en zelfgemaakte chips van pastinaken. Ik vind het allemaal even lekker en ook mijn man laat goedkeurende geluiden horen aan tafel. Maar dochterlief kijkt regelmatig argwanend naar haar bord. Ik lees haar gedachten die ze nog geen seconde later hardop en afkeurend uitspreekt: wat is dit?

De spaghetti waar ze zich zo op had verheugd, is geen spaghetti bolognese met saus uit een pakje zoals ze gewend is. Deze slierten zijn groen, de saus ‘knapperig’ en vlees ontbreekt. We eten namelijk courgetti. De ingrediënten zijn simpel: Courgette, wortel, prei, ui, knoflook, tomaten (of tomatenpuree) en (italiaanse) kruiden. Alles bij elkaar zet een heerlijke en vooral makkelijke maaltijd op tafel.

Opnieuw leren koken

spices-541974_640Puur koken is eigenlijk opnieuw leren koken. Want welke smaken passen goed bij elkaar? We zijn gewend aan de smaak van pakjes en zakjes waar alles al voor je is gemengd. Doe dat maar eens na met je kruidenrekje. En hoeveel moet er dan is? Is een theelepel kerrie of komijn voldoende, of heb je toch minstens een halve eetlepel nodig? Het is een kwestie van veel uitproberen. Gelukkig zijn er online veel recepten te vinden van mensen die al langer bezig zijn met puur eten. En het resultaat mag er zijn: aan ons eten zit tegenwoordig veel meer smaak.

We zijn gewend aan de smaak van pakjes en zakjes waar alles al voor je is gemengd. Doe dat maar eens na met je kruidenrekje.

Wennen aan nieuwe smaken

courgetti1Smaakvol of niet, dochterlief moet er echt aan wennen. En daar heb ik rekening mee te houden. Ik weet waarom ik puur wil eten en ik geniet van mijn zelfgemaakte recepten, ook als ze niet helemaal goed gelukt zijn. Voor dochterlief is dit nog een stap te ver. Voor haar is het enkel belangrijk dat het smaakt. En dat gewenningsproces duurt even. Dat er tussen de middag een boterham met vruchtenhagel naar binnen wordt gewerkt, daar zeur ik dan maar niet te hard over.

Des te meer geniet ik wanneer ik haar smakelijk een geroerbakte broccoli zie eten of wanneer ze haar bord nog een keer opschept met courgetti. Langzaam went ze aan de nieuwe smaken. En langzaam worden mijn kookkunsten beter.

Een tijdje terug maakte ik deze vegan courgetti met kikkererwten. Een aanrader.