Pleidooi voor duurzaam verlichte fietspaden

Dick

Wel eens in het donker door het mooie Drentse landschap gefietst? Met een goede voorverlichting kom je heel ver, maar we weten allemaal, dat niet iedereen die voorverlichting zo goed in orde heeft. Kun je zonder straatverlichting dan wel doorfietsen?fietspadmetblad

Dat de provincie het streven heeft DE fietsprovincie van ons land te willen zijn, is een mooi streven. Ik wil daar best een beetje bij helpen, maar de grote motor is de vrijetijdseconomie. Ok, het effect op gezondheid is groot, en het milieu speelt gelukkig ook mee en dan ben ik zelfs wel een voorstander van fiets met ondersteuning, als dat helpt de mens uit de auto te krijgen.

dsci2159

 

Zondag fietste ik samen met mijn vrouw van Gieten en Rolde. Om ca. 17:00 uur fietsten we weer terug. Nu wist ik wel dat het ongeveer zo laat zou worden, maar in deze tijd van het jaar is het dan al wel donker. Geen straatlampen. Logisch, want je bent in het buitengebied. Ze zei: “wat is het fietspad slecht te zien”. Nu bleek haar voorlamp iets te hoog te staan. Toen we die iets lager hadden gezet, was het al stukken beter. Omdat er tussen Rolde en Gieten geen bochten in de weg liggen, ging het allemaal prima, maar een bochtig weggetje zou lastig zijn. En erger nog, dan lig je ook zo op de grond. Want de randen van verharding naar gras zijn meestal niet gelijke hoog.

Dus je hebt belijning nodig. Een onderbroken lijn in het midden valt het meest op. De zijkanten liggen nu vol blad en zo niet, dan zijn ze vaak vies. Het trekkertje van de gemeente heeft bij het bladeren ruimen modder op het fietspad achtergelaten. Kortgeleden heb ik dan ook de website www.veiligbereikbaardrenthe.nl hierover iets geschreven. O.a. over die strepen op de weg, maar ook het volgende: De modernste uitvindingen op dit gebied zijn natuurlijk nog innovatiever, lichtgevende steentjes, of sensoren langs de randen met led verlichting overlicht-fietspadf kattenogen. De combinatie is nog beter: Als je op zo’n modern fietspad rijdt, gaan de ledje aan, als je erlangs fiets. Als hier niemand is, of fiets, is het helemaal donker. Alles beter dan alleen zwart asfalt zonder verdere aanduiding. Zelfs overdag is dat veiliger!