Plassen onder de douche?

Dick

Water is goedkoop, dus we knoeien er maar wat op los. Dat geldt voor eten bereiden, tuin sproeien, toiletteren.  Over gebruik van water tijdens het eten koken, heb ik al een blog besteed. Ik wil het nu over het andere gebruik hebben: toiletwater.

Ik was er zelf bij, toen de destijds wethouder van Aa en Hunze Bert Wassink, deze zin in de titel bezigde. Het was in het themajaar Duurzaamheid in Aa en Hunze 2013. Marjan Minnesma, (zij won de aanklacht tegen de staat over het klimaat) had dit al eens eerder gezegd. Het lijkt onhygiënisch, maar dat valt wel mee. Als je je doucht na een zware inspanning, spoel je het zweet van je af. Daarin zitten dezelfde ureuwatergebruik-douchem stoffen als in urine. En urine is een redelijk steriele vloeistof. Doe het wel voor het douchen, dan spoel je genoeg water en zeep er achter aan. Per persoon kun je 2555 liter per jaar besparen. (simpele rekensom: iets meer dan 365 dagen maal 5 liter maal 1,5 keer per dag = 2737) Op een gebruik van 46 m3 per persoon is dat bijna 6%.

 

Koud douche water of regenwater
Maar het kan ook anders. Meestal zijn huizen zo gebouwd, dat de douche niet altijd dicht bij de CV ketel / warmteboiler zit. Dat betekent, dat er altijd eerst koud water uit de douche komt. Als je dat opvangt in een emmer, kun je het toilet met die emmer water doorspoelen. En als het een droge periode van het jaar is, kun je de emmer ook laten staan, om plantjes water mee te geven. Nog beter is natuurlijk regenwater opvangen, wat gebruikt kan worden voor planten.

Zelf doe ik dat met twee regentonnen (wijnvaten). Uiteraard kun je ook regenwater gebruiken voor het toilet doorspoelen, maar omdat ons schone drinkwater zo goedkoop is, is men daar te weinig mee bezig. Ik zou willen, dat men in de nieuwbouw, huizen voorziet van een dubbel circuit, zodat er gewoon regenwater door het toilet stroomt, en voor de wasmachine zou je dan ook regenwater kunnen gebruiken. Je hebt minder zeep nodig, het water is minder hard.

Grijs water
Toen we ons huis lieten bouwen, heb ik een dubbel watersysteem aangelegd. Ik mocht het toen nog niet gebruiken, want, zo zei men, “de bitumendeeltjes, die meekomen in de leidingen, tasten die leidingen aan”.  17 jaar verder heb ik dat nog niet uitgevoerd, omdat het jammer genoeg niet opweegt tegen de kosten.

Met andere woorden: ons water is te goedkoop, circa 15 euro per maand voor 2 personen. Eigenlijk moet je ook de zuiveringskosten meerekenen. Echter die krijg je niet terug als je een grijswatersysteem aanlegt (grijs water is opvang van regenwater, zwart water is rioolwater). Omdat je nu niets meer krijgt voor spaargeld, is investeren in je eigen huis de beste oplossing. Hieronder staat een oplossing voor een grijswatersysteem, maar is natuurlijk zeer huis gebonden. Daar haal ik water uit voor de planten, het hele jaar door.

regenwater

Douchelied
Misschien niet geheel toevallig werd gisteren in het Jeugdjournaal ook aandacht besteed aan het thema korter douchen. Een speciaal lied (van 5 minuten) moet dit thema verder onder de aandacht brengen.