Permacultuur
JackIn een vorige publicatie van de collega spotters is permacultuur al even aan bod geweest. Ik vind het zo’n prachtig systeem, je kunt er de hele wereld een stuk groener meer krijgen, dat ik in mijn blog ook een stukje aandacht wil geven.
Sinds ik van het bestaan weet van permacultuur, zou ik graag mijn tuin in die stijl willen inrichten.
Voor de mensen die niet weten wat permacultuur inhoud hier een korte uitleg.
Allereerst de naam: Australische grondleggers hebben er een samengestelde betekenis aan gegeven: Permanent agriculture en Permanent culture. Mijn allereerste gedachte over het woord, “Yess! Een onderhoudsvrije tuin waar je onbeperkt van kunt oogsten! Ik zat er niet ver naast: De grondleggers Bill Mollison en David Holmgre voorzagen al de problematiek omtrent monocultuursystemen (bodemerosie, verdwijning van oerwoud, pesticiden en vervuiling van grondwater) en zochten een manier om een systeem van de natuur te ontwerpen die èn goed is voor de mens èn voor de natuur.
Als uitgangspunt voor het ontwerp is het rekening houden met de ‘aanvoer’ van elementen, zoals wind en water en zon. Door te werken met ‘lagen’ ofwel hoogtes van beplanting, kun je de meeste zon vangen. Kijk maar eens op onderstaand plaatje. Stel je staat met je rug naar het zuiden, dan bestaat de verste laag uit de bomen, en dan wordt de beplanting alsmaar lager Stel dat je ook nog dit alles in een halve cirkel plant, creëer je tegelijkertijd een mooie windhaag.
Permacultuur houd ook rekening met de functionaliteit van planten. Niet alleen als voedingsmiddel voor mensen, maar ook kunnen ze een toegevoegde waarde hebben voor planten. Groenbemesters zijn er een van. Klaver bindt bijvoorbeeld stikstof in de grond. Waar andere planten weer profijt van hebben. Of technisch: Klimmers rond bomen laten klimmen zoals kiwi’s of druiven.
Permacultuur kent ook nadelen: Monocultuur kun je wel vergeten. Kilometers rijen met een groentesoort hoort er niet meer bij. Net als machinaal oogsten. Als je er steeds meer in gaat verdiepen zou je ook je levenswijze of zienswijze kunnen beïnvloeden!
Je zou kunnen overtuigd raken van het gegeven dat we door slim gebruik te maken van bestaande ‘bovengrondse’ elementen, we niet meer diep in de grond hoeven te graven om bijvoorbeeld grondstoffen de delven die ons voorzien onze ‘behoeftes. Ik noem een voorbeeld: Wanneer je woning zeer goed isoleert, hoef je geen gas meer te gebruiken om je woning te verwarmen. Zo bestaan er huizen van balen stro die afgewerkt worden met lemen lagen. Dat zijn danwel best dikke lagen….
Er valt nog zo veel te lezen op internet over permacultuur. Er zijn cursussen en georganiseerde reizen naar het buitenland om een cultuur op te zetten. Nog een linkje bij deze. Er bestaat een lijst waar je je kunt inschrijven voor het opzetten van een voedselbos. Liefst natuurlijk op de wijze van permacultuur. Zoek eens op in je omgeving naar mede geïnteresseerden.