Voetspot

Mijn voetafdruk, de uitdaging

Menu

Skip to content
  • Home
  • Over de voetspot
  • De bloggers
  • Voetafdruktest
  • Voetspotkaart
  • Privacyverklaring
  • Contact

Een terugblik met Lilla

Lilla’s uitdaging:

“Ik wil proberen om zo veel mogelijk zonder afval te gaan leven.”Hertekamp (18)

  • Haar voetafdruk was: 3,89 ha
  • Haar voetafdruk na een jaar is: 5,01 ha

Een terugblik met Lilla:

Je Voetafdruk is groter geworden. Hoe kan dat denk je?
“Ik ben onlangs overgestapt naar een nieuwe energie- en gasleverancier en verhuist naar een huis dat niet goed geisoleerd is. Dat zie je duidelijk terug in mijn scores.”

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
“Ik vond het afgelopen jaar leerzaam, uitdagend en inspirerend.”

Wat was je uitdaging? Ben je geslaagd? Wat was het moeilijkst? Wat was makkelijker dan je dacht?
“Het jaar 2015 stond voor mij in het teken van zo weinig mogelijk afval produceren. Ik ben zeker geslaagd, dit is onder andere terug te zien in de eindafrekening (afval) van de gemeente. Het moeilijkst was om nog meer manieren te verzinnen / te vinden om het afval verder te beperken. Het makkelijkst was om anderen te vertellen over mijn ervaringen. Het is leuk om anderen bewuster te maken en aan het denken te zetten over hun eigen keuzes.”

Heb je nieuwe inzichten gekregen? Zo ja, welke?
“Over alles waar ik over heb geschreven, heb ik nieuwe inzichten gekregen. Ik kan nu beter onderbouwen waarom ik op een bepaalde manier leef. Daarnaast heb ik ook beseft dat mijn voetafdruk nog op zoveel manieren verkleind kan worden. Voor volgend jaar wil ik daarom mijn doel breder houden.”

Heb je tips voor mensen die ook hun voetafdruk willen verkleinen?

  • De eerste stap is om zo min mogelijk afval in huis te halen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je er een tijdje op gaat letten, zal het je pas opvallen hoeveel afval je in huis haalt. Maak zoveel mogelijk zelf in plaats van kant-en-klare pakjes, koop groente en fruit zonder verpakking en neem je eigen linnen/katoenen tasjes en mand mee.
  • Neem naar je werk jouw eigen kopje, bord en bestek mee om de hoeveelheid plastic bordjes, bekertjes en roerstaafjes dat wordt weggegooid te beperken. Het is wel even wennen om je kop, boord en bestek elke dag af te wassen op het werk, maar het scheelt zo veel afval!
  • Voordat je spullen weggooit vraag in je omgeving of iemand er belang bij heeft of zet het op een ruilsite voor iets kleins. Zo heb ik mijn dorpsgenoten met de meest gekke dingen blij kunnen maken (en andersom is dit ook waar!) waar ik graag vanaf wilde zonder deze weg te moeten gooien. Scheelt weer afval voor mij en een ander is er blij mee.

Uitgelicht

Volg een blogger

Trijntje
Ageda
Dorinda
Jack
Leah
Lilla
Dick
Evan
Katja
Bert

Thema's

Afval
Bonen
Consuminderen
DIY
Duurzaam ouderschap
Energie besparen
Groente van de maand
Huishouden
In en om je huis
Inspiratie
Keurmerken
Kleding
Recepten
Tuin
Uitdagingen
Vakantie
Vegan
Vervoer
Voeding
Water
Wildplukken
Mijn voetafdruk, de uitdaging
NMFD-PB logo