Leah

Mijn voetafdruk: 3,71 

Expert: Natuurlijk en onbewerkt voedsel

Veel van het eten dat in de supermarkten aangeboden wordt is bewerkt. Het is kant en klaar, lang houdbaar en gemakkelijk in gebruik. Vaak bevatten deze bewerkte voedingsmiddelen veel zout, suiker of andere toevoegingen. Toevoegingen die het eten langer houdbaar en ‘lekkerder’ maken. Ongemerkt krijg je dus veel onnodige en ongezonde hulpstoffen binnen.

Dit kan anders. Door minder pakjes en zakjes te kopen en door meer ingrediënten zelf te bereiden kan je lekker, gezond én natuurlijk eten. In mijn blogs deel ik ervaringen en handige tips in mijn zoektocht naar lekkere en gezonde alternatieven voor het bewerkte eten. Houd ook onze Facebookpagina goed in de gaten, want daar deel ik samen met de andere experts regelmatig mijn ervaringen of artikelen die me raken.

De vragen die ik voor iedereen hoop te beantwoorden:

  • Wat is natuurlijk en onbewerkt voedsel?
  • Waarop moet je letten als je gezond wilt eten?
  • Hoe bereid je een lekkere maaltijd zonder pakjes en zakjes?
  • Wat zijn goede adressen waar je natuurlijke producten kunt kopen?
  • Welke natuurlijke groenten en kruiden kun je uit de vrije natuur halen?
  • Wat is het voordeel van onbewerkt voedsel voor je voetafdruk?

Heb jij nog een andere vraag? Laat het me dan weten via onze Facebookpagina.

Lees mijn blogs

10
Koken met restjes-workshop bij de HANOS

Een grote bak champignons, gerimpelde paprika’s, zachte tomaten, een camembert en een zak geschilde aardappelen een dag voor de tht datum, en 5 kg bosvruchtenkwark op de tht datum. Het is bijna of niet meer te verkopen door groothandel HANOS. En daarom gaat het weg. Afgelopen week wisten wij echter bovenstaande producten ‘te redden’, en…

Feestelijke hapjes en drankjes met wilde kruiden

Kerst en oud & nieuw zijn weer in aantocht: feesten waarbij veel geld, tijd en aandacht wordt besteedt aan lekker eten. In deze blog een paar ideeën voor vleesloze kerstdrankjes en -gerechtjes, aangevuld met kruiden uit de natuur. Want ook in december kun je wildplukken. Mits het niet al te hard vriest of sneeuw ligt,…

Smakelijk eten zonder pakjes

Als je in de supermarkt goed om je heen kijkt, zie je ontzettend veel pakjes, zakjes, kant-en-klaar producten en houdbare producten. Vaak zijn ze op smaak gebracht met allerlei smaakversterkers, suiker of zout. En zijn ze aantrekkelijk gemaakt door aantrekkelijk vorm gegeven verpakkingen met hippe slogans. Maar hoe gezond en lekker zijn de pakjes nu…

Herfst: bessen en paddenstoelen op je bord

De meidoorn hangt vol rode bessen. Lekker voor de vogels, maar ook eetbaar voor ons. Meestal hangen er genoeg, dus een paar oogsten voor eigen gebruik kan makkelijk. Zo puur smaken ze nogal melig, maar in combinatie met appels zijn ze heerlijk. Ik maak er een lekkere meidoorn-appelmoes van. Lekker bij gebakken oesterzwammen met zoete…

Nieuwe liefde

Sinds een paar weken heb ik een nieuwe liefde. Ik ben dol op hem. Hij is geweldig, bruisend en heerlijk. Ik geniet van hem in de avond, ochtend en tijdens het eten. En hij gaat zelfs mee tijdens mijn wandelingen. Hij heet SCOBY, ofwel kombuchazwam en staat in een grote glazen vaas in de kelderkast te…

Vlierbloesem in aantocht

De vlier komt nu snel in bloei. Bij mij in de tuin is een aantal schermen vlierbloesems al uitgekomen. De anderen staan te popelen. Zij zullen de komende dagen hun mooie bloesems tonen. Prachtig om te zien en heerlijk om te verwerken in je gerechten of drankjes. Aan de slag met vlierbloesem Voordat je begint,…

Help, het zevenblad schiet de grond uit

Zevenblad, ook wel bekend als hanepoot of tuindersverdriet, rukt op. Net als brandnetel, hondsdraf en paardenbloem trouwens.   In de achterste hoek van mijn (moes)tuin mogen deze eetbare wilde planten gerust hun gang gaan. Ik weet er wel raad mee. Het zijn heerlijke en gezonde groenten en ik hoef alleen maar te oogsten. Groeien doet…

Lekkere lunch zonder vlees

Lekkere lunch zonder vlees? Maak een kikkererwtensalade met veldzuring Veldzuring is een echte bikkel. In de herfst ontkiemen de zaden en als het gaat vriezen in de winter maakt de plant een soort antivries aan. Hierdoor kan ze de kou goed doorstaan. Soms vind je tijdens een vorstperiode wel een heel mooi exemplaar, met rode…

Week zonder vlees met eetbare wilde planten

  Van 5 tot en met 11 maart is het de nationale week zonder vlees. Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 7 maanden douchewater, 114 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom (www.weekzondervlees.nl).  Een heel goede reden om mee te doen. Zelf eet ik…

Zalf maken van kleefkruid

Eetbare planten in de winter: kleefkruid Ken je kleefkruid? Het is de plant met de lange slieren die aan je blijven plakken. En waarvan de honden en katten de zaden in hun vacht meenemen. Lastig onkruid? Nee hoor je kan de jonge scheuten eten. Als ze nog vrij mals zijn kun je ze goed gebruiken…