“Een jaar lang groenten uit eigen kas”.
- Zijn voetafdruk was: 3,48 ha
- Zijn voetafdruk na een jaar is: 3,35 ha
Een terugblik met Jack:
Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
“ Ik vind het erg leuk om te doen! Nu moet ik wel zeggen, omdat ik al aardig aan de ‘lage’ kant zit. Ik kan dus geen grote stappen meer maken, wel kleine stapjes.”
Wat was je uitdaging? Ben je geslaagd? Wat was het moeilijkst? Wat was makkelijker dan je dacht?
“Mijn uitdaging was om mijn kas te verplaatsen en in de winter daar meer gebruik van te maken. Dit gedeelte is niet gelukt. Om de kas gebruiken voor de winter, moet er meer warmte in. En vooral moet warmte in de kas blijven hangen. Daar ben ik nog mee aan het ‘stoeien’. Om de warmte in de kas te krijgen heb ik al een tuinslang via de composthoop in de kas gelegd. En door middel van een pompje wil ik er water doorheen laten lopen. De warmte die de composthoop afgeeft, kan ik dan naar de kas transporteren. Het verplaatsen van de kas an sich, dat was was binnen twee weekenden klaar. De laatste loodjes, daar moet ik me nog echt even toe zetten. Wat misschien ook helpt is dat ik een paar boompjes heb gekocht: mandarijn en citroenboom. Zij moeten in de warme kas verblijven.”
Heb je nieuwe inzichten gekregen? Zo ja, welke?
“Ik heb van mijn buurvrouw een pindakaasboom gekregen. Da’s een heuse boom waarvan je de blaadjes kunt roerbakken! Door regelmatig te oogsten zal de boom niet uitgroeien tot een monster van 20 meter hoog. De kas heeft niet alleen de revue gepasseerd. Ook andere onderwerpen heb ik aangedaan, waarvan ik dacht dat er meer aandacht aan besteed mocht worden. Zo heb ik eens uitgezocht wat het ecologisch keurmerk SKAL nu eigenlijk betekent. En was ik op zoek naar de ziekte die mijn tomatenoogst vorig jaar heeft getroffen. Daardoor kwam ik erachter dat je in dezelfde grond drie jaar lang het beste geen tomaten meer moet verbouwen. En aardappels (nieuw feitje)! Beide gewassen zijn familie van elkaar.”
Heb je tips voor mensen die ook hun voetafdruk willen verkleinen?
- Gebruik je woning meer als Kas: je kunt binnen in potten zoveel soorten groenten kweken! Mocht je ruimte te kort hebben. Halveer je boekenkast; de boeken de je gelezen hebt, die staan er maar te staan, die kunnen wel de deur uit.
- Koop geen diesel auto. Wil je dit toch doen, ga dan planten in/om huis halen om de stikstof uitstoot te compenseren: Haal mos niet weg tussen de stoeptegels of laat een klimop groeien tegen de gevel. Als je in de stad woont: Kijk of jouw gemeente ook meedoet met de operatie steenbreek: operatiesteenbreek.nl.
- Ga eens vaker met de fiets of de benenwagen als je je wilt verplaatsen. Ga minder naar de supermarkt en ga meer naar de ecowinkel. Verpakte voeding wat in de fabriek is gemaakt; nooit meer naar kijken! Je wordt bedot waar je bij staat! Als je het niet kunt weerstaan ( ik begrijp je wel, het komt wel goed met je) lees eens de verpakking, als er al een ingredient in zit wat je niet kent of begrijpt, dan zou ik dat ‘voedingsmiddel’ heel snel weer in de schappen zetten. Maak eens een wandeling in plaats van een natuurfilm te kijken. Doe je wifi ’s nachts uit. Of beter nog; las eens een telefoonloze dag in.