“Meer seizoensgebonden eten, minder verpakt en oogst uit eigen tuin”.
- Haar voetafdruk was: 5,62 ha.
- Haar voetafdruk na een jaar is: 4,83 ha.
Een terugblik met Geeskelien:
Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
“Ik heb dit jaar veel bewuster boodschappen gedaan en bewuster gegeten en gekookt.”
Wat was je uitdaging? Ben je geslaagd? Wat was het moeilijkst? Wat was makkelijker dan je dacht?
“Mijn missie is geslaagd; ik wilde mijn afvalgebruik verminderen en ik heb ook minder dierlijke producten gegeten (bijna vegetarisch en veel dagen ook veganistisch). Helaas moet ik voor mijn werk nu wel lang reizen met de auto. Hierdoor is mijn totale voetafdruk weer iets hoger dan gedacht. Het minderen van vlees eten, vond ik makkelijk. Ik vond het wel moeilijk om bepaalde zuivelproducten zonder verpakking te kopen.”
Heb je nieuwe inzichten gekregen? Zo ja, welke?
“Het is mij opgevallen dat er veel onnodige verpakkingen zijn als je kijkt naar je boodschappen. Ook kijk ik anders aan tegen het kopen van dierlijke producten. Ik koop ze nu zo min mogelijk en als ik het koop, zorg ik ervoor dat het biologisch is.”
Heb je tips voor mensen die ook hun voetafdruk willen verkleinen?
- Koop je groenten op de markt en gebruik je eigen tas.
- Koop groenten en fruit, indien mogelijk, lokaal en koop seizoensgebonden.
- Eet minder dierlijke producten. Als je ze vervangt, let dan op dat je een duurzame vervanger koopt (duurzame soja of bonen).