“Zoveel mogelijk lokaal en puur eten”.
- Haar voetafdruk was: 4,46 ha
- Haar voetafdruk na een jaar is: 3.93 ha
Een terugblik met Ageda:
Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
“Ik ben erg enthousiast, hoewel het niet altijd even makkelijk is om puur en lokaal alles te kopen. Omdat er soms weinig aanbod is, vooral in de winter. Maar ik ben een stuk creatiever in de keuken geworden. En we eten ook gevarieerder.”
Wat was je uitdaging? Ben je geslaagd? Wat was het moeilijkst? Wat was makkelijker dan je dacht?
“Ik wou zoveel mogelijk lokaal en puur eten. Ik ben nog niet 100 % geslaagd, maar wel 80 %. Bij alles wat ik koop, kijk ik of het ook lokaler kan. Ik koop praktisch alles biologisch. En een stuk minder dan we gewend zijn. Een goede maaltijd heeft vaak niet meer dan 3 tot 5 ingrediënten nodig.”
Heb je nieuwe inzichten gekregen? Zo ja, welke?
“Nieuw inzicht is dat niet alles wat biologisch is, ook het keurmerk biologisch heeft. Het biologisch keurmerk is te duur voor veel kleine duurzame producenten.”
Heb je tips voor mensen die ook hun voetafdruk willen verkleinen?
“Koop niet teveel, de kans is groot dat je dan moet weg gooien. Laat pakjes en zakjes achterwege. Geniet van de smaak dat het voedsel van zichzelf heeft.”