Ageda

Mijn voetafdruk: 4,46

Mijn uitdaging:

Ons onbewoonbare huis omtoveren in een duurzaam huis. Verbouwen met duurzame en/of tweedehands materialen. En een tuin te creëren die ons van allemaal lekkers kan voorzien. Met de principes van permacultuur als basis.

Mijn motivatie:

Het was slechts een zinnetje. Een klein zinnetje uit een immens rapport. Na het lezen van dit zinnetje, wist ik direct dat ik op het punt van no return stond. Ik hoefde niet verder te lezen. De boodschap was kraakhelder: Als er wereldwijd niet snel iets verandert in het klimaatbeleid, gaat de kans om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen verloren. Het zinnetje komt uit het klimaatrapport van VN-organisatie IPCC. Ik schrok eigenlijk niet eens zozeer van het eerste deel van de tekst. Het is al lang bekend dat we iets moeten doen om klimaatverandering een halt toe te roepen. Maar ik had toch zeker het idee dat we in de wereld langzaam aan steeds bewuster werden en dat we nog tijd genoeg hadden om het tij te keren. Maar dit zinnetje maakte duidelijk dat die tijd, de tijd dat we nog een kans maken om het allemaal weer goed te maken, al bijna voorbij is.

Hier kan ik mijn ogen niet voor sluiten. Hoog tijd dus om zelf iets te gaan doen. Want voor mij is niks doen géén optie. Ik hou van de tekst: “Verander de wereld, begin bij jezelf.” En zo begon ik in 2014 mijn blog elkedaggroener.nl met als doel om mijn leven elke dag een stukje duurzamer te maken. Geen grote stappen, maar kleine overzichtelijke veranderingen. Stap voor stap.

De meeste stapjes zet ik dicht bij huis. Wat me opvalt, is dat in het westen van Nederland de meest hippe, duurzame, biologische winkeltjes te vinden zijn. Of het nu om voeding, cadeautjes of kleding gaat. In Noord Nederland is de spoeling wat dit betreft nog dun. Maar ik merk dat daar langzaamaan verandering in komt. En dat is fijn om te merken, want duurzaam leven is alles behalve een saai leven vol met restricties. Duurzaam leven is hip en vooral erg leuk.

Als deelnemer aan de Voetspot hoop ik dat we Drenthe kunnen omvormen tot de meest duurzame provincie. Met gezellige duurzame winkels, restaurant waar puur eten eerder regel dan uitzondering is, en vooral met veel bewuste inwoners. Die begrijpen dat de wereld niet vanzelf verandert, maar dat we er met z’n allen iets aan kunnen doen om het tij alsnog te kunnen keren.

 

Mijn persoonlijke blog: elkedaggroener.nl 

Lees mijn blogs

5
Leven zonder afval, hoe doe je dat ook al weer?

Onlangs sprak ik met iemand over een afvalvrij leven. En toen voelde ik me schuldig. Want hoe leuk ik er ook over kan praten en precies weet hoe het moet, de realiteit is dat ik het aardig heb laten verslonzen. Een blik in de containers zegt genoeg: dit heeft weinig meer te maken met afvalvrij…

Aaaaah!!!! Spinnen!

Net terug van vakantie slaakt dochterlief een gil. Het zal de eerste zijn van een hele reeks deze week. En bij elke gil voel ik een rilling door mijn lichaam gaan. Want dochterlief en ik hebben dezelfde angst: spinnen. Die eerste gil kwam bij de voordeur van onze stacaravan vandaan. Enthousiast had dochterlief de sleutel in…

Het is weer bramenseizoen!

Elke dag eten we wel een bakje bramen uit de tuin. We plukken ze pas als ze makkelijk los laten. Dan pas zijn ze echt zoet. Heerlijk door de yoghurt of gewoon om tussendoor van te snoepen zoals dochterlief doet.   Fruit uit eigen tuin, ik vind het zalig. In onze tuin hebben we rode…

Kippen voor beginners

Twee weken geleden kreeg ik voor mijn verjaardag van een vriendin 2 kippen. Ik mag ze ophalen bij een boerderij in de buurt. We zijn helemaal blij, want kippen staan momenteel bovenaan op ons zelfvoorzienend lijstje. En nu zijn we dus druk in de weer: hoe komen we aan een kippenhok, wat eten kippen, hebben…

Het dak zit er op!

Een paar weken geleden ging het dak eraf. Letterlijk. Geen spant, geen plaat, geen pan zat er meer op. De schoorsteen werd ontmanteld, evenals de dakgoten. Het was een vreemd gezicht: een huis zonder dak. We zijn een paar weken verder. Het dak zat er al snel weer op, met pannen en al. Maar toen…

Brandnetels: geen au maar WAUW!

Terwijl ons nieuwe huis wacht op een mooi dak, ben ik alvast begonnen met het ‘ontdekken’ van de tuin. Nu in het voorjaar wordt duidelijk wat er allemaal groeit en bloeit. Eén plant neemt bij ons wel een erg grote plek in: brandnetels. En terwijl ik ze hardop aan het verfoeien ben, wordt collega-blogger Leah…

Het tocht achter de keukendeurtjes

Ons nieuwe huis laat nog wel even op zich wachten. Het is volledig gestript, geen binnenmuur staat meer overeind, geen vloerplank ligt er meer in. We blijven dus nog wel even in stacaravan wonen. Knus en gezellig, dat wel. Maar ook koud. Hier ondervinden we aan den lijve wat het is om te wonen in…

Risotto met raapstelen en rucola

Een heerlijk gerecht met raapstelen: risotto met raapstelen en rucola. En super simpel om te maken. Fruit een uitje en knoflook. Doe de rijst in de pan en maak de risotto klaar met bouillon (zoals op de verpakking staat). Voeg de laatste twee minuten de grof gesneden raapstelen toe. Tot slot roer je een handvol rucola…

Op reis door de wereld van isolatie

Een duurzaam huis begint met goede isolatie. Want je moet ervoor zorgen dat je de warmte die je met zoveel moeite in je huis pompt, niet direct weer verliest via dak, muren of de vloer. In ons nieuwe huis willen we het liefst isoleren met duurzame materialen. Om te weten of dat haalbaar is, ging…

Natuurlijk kerststukje

Bij Kerst hoort een kerststukje. Staat altijd gezellig op tafel. In onze grote tuin groeit en bloeit van alles. Genoeg materiaal om een mooi kerststukje van te maken dacht ik zo. Een natuurlijk kerststukje. Mos van het dak Dit jaar geen oase en geen kerstfrutsels uit de winkel. Als ondergrond kies ik een oude dakpan, waarvan…