Opening Vegansuper in Groningen

nieuws

Op 20 oktober opent de eerste volledig veganistische supermarkt van Nederland: Vegansuper, Nieuwe Ebbingestraat 87 in Groningen. Bekijk hier het programma.

 

Oprichters Johnny en Benny Lobo vertellen er meer over:

Veganisme en bourgondisch leven
Vegan is Engels voor veganisme. Vegan klinkt wat minder streng dan veganisme, bovendien is dat woord in die kringen ingeburgerd, dus daarom heet onze winkel Vegansuper. Vegan betekent dat je op geen enkele manier dieren gebruikt. Niet om ze te eten, maar ook niet om ze te fokken of om ze te ‘houden’. Dieren zijn niet ons bezit. We eten daarom niet alleen geen vlees of vis, maar ook geen ei en melk en we gebruiken geen wol, leer of honing.

Blijft er dan nog wat te eten, te genieten en te lachen over? Wie ons kent, weet dat we nogal bourgondisch zijn ingesteld, dus het antwoord is: ja! Er zijn tegenwoordig overal kwalitatief goede vervangers voor, dus zo groot is de stap naar ‘cruelty free’ (geweldloos) eten helemaal niet. Het is ons heel erg meegevallen in elk geval. Alleen de verkrijgbaarheid van al die lekkere producten was een heel gedoe. Vandaar die supermarkt. Daarmee hopen we nog meer mensen te helpen wat sneller de stap te nemen naar een levensstijl die goed is voor iedereen, inclusief onze planeet.

Wat voor winkel het wordt

Plantaardig
Alles bij Vegansuper is 100% plantaardig: er zijn geen dieren aan te pas gekomen. Onze producten zijn daarom ook geschikt voor mensen met lactose-intolerantie of -allergie. En natuurlijk kun je als vegetariër, veganist, flexitariër en flexanist je hart ophalen bij Vegansuper.

Eenvoudig
Bij ons hoef je geen etiketten meer te lezen, want alles is vegan. Dat scheelt tijd! Ook als je een allergie hebt maken wij het je gemakkelijk: door kleurcodes zie je in één oogopslag welke producten geschikt zijn voor jou.

Voordelig
Veel mensen denken dat vegan leven duur is. Je hebt echter zelf in de hand hoeveel je aan boodschappen wilt besteden. De prijzen bij Vegansuper zijn vergelijkbaar met een gemiddelde supermarkt, ook omdat niet alles biologisch is. Om je nog verder tegemoet te komen, kun je bij ons bijvoorbeeld een kwart bloemkool of een kwart brood kopen. Hierdoor ben je niet alleen goedkoper uit, maar hoef je ook minder weg te gooien. Doordat wij strategisch inkopen kunnen wij bovendien lage prijzen hanteren. Voor iedereen betaalbaar dus!

Lekker
Er zijn tegenwoordig goede en smakelijke vervangers voor alle dierlijke ingrediënten. Je kunt gewoon je eigen recepten blijven gebruiken door dierlijke ingrediënten te vervangen door plantaardige.

In de smoothiebar kun je inspiratie opdoen of verschillende soorten ‘kaas’ op je tosti proberen. Ook organiseren we regelmatig proeverijen en staan er recepten op de website.

  1. Voor iedereen
    Wij zijn een heel gewone supermarkt  waar iedereen zich thuis kan voelen. We zijn geen apostelen van het veganisme, dus je krijgt geen belerend praatje over de enig juiste weg die je zou moeten bewandelen. Alle beetjes helpen, dus al laat je maar eens per maand je vlees staan, dan is dat nog steeds beter dan niets doen.
  1. Deskundig
    Wil je weten wat je met bepaalde producten kunt doen of heb je vragen over hoe je recepten het beste kunt veganizen? Onze medewerkers hebben allemaal ervaring met vegan koken en staan voor je klaar.

Over de oprichters
vegansuper-vegansupermarktgroningen-johnnylobo-bonnylobo-alleenpuur-nl
Johnny heeft al z’n hele werkzame leven in de retail gewerkt en hij heeft bovendien ervaring met nieuwe winkels inrichten. Benny komt uit de journalistiek en ze heeft een praktijk als relatiecoach. Johnny wordt dus de ondernemer en Benny komt in dienst als allround winkelmedewerker met als aanvullende taken communicatie en pr. Ze vullen elkaar mooi aan: Johnny houdt van koken, terwijl Benny de klusjes in huis doet. Johnny werkte als puber in een slagerij, terwijl Benny vegetariër was toen ze Johnny 26 jaar geleden leerde kennen. Dus toen Johnny met het idee voor een vegan supermarkt kwam, viel Benny zowat van haar stoel van verbazing. Haar reactie: ‘Dat is een fantastisch idee. Maar niet geloofwaardig als je zelf niet vegan bent.’ Waarop ze rigoureus het roer omgooiden: ze zijn meteen documentaires gaan kijken om zichzelf te motiveren en zich te verdiepen in veganisme. Aanvankelijk wilden ze opnieuw leren koken met ‘echte’ vegan recepten, maar na een paar weken merkten ze dat het veel gemakkelijker is om je eigen recepten te veganizen. De overstap is ze alleszins meegevallen.