Op weg naar afvalvrij

Marlieke

 

Precies over een week begint de 100-100-100, een landelijke uitdaging om mensen bewust te maken van het afval dat ze produceren én om de hoeveelheid ervan te verminderen. Zelf probeer ik nu sinds vier dagen minder afvalzakken naar de container te brengen en dat lukt al aardig goed, maar het kan altijd beter! (Kijk maar naar Lauren Singers ‘afvalbak’ van de afgelopen vier jaar). Daarom doe ik mee met deze uitdaging om nog minder afval achter te laten.

Lauren Singer van trashisfortossers.com bewaart al haar afval van de afgelopen vier jaar in één glazen potje. Foto: Instagram @trashisfortossers

Wat is de 100-100-100?

De drie honderdtallen staan voor 100 dagen 100 huishoudens 100 procent afvalvrij. Oei, dat klinkt best heftig, dacht ik op het eerste gezicht. Ik heb nauwelijks plastic afval maar helemaal afvalvrij, betekent dat ook zonder papier, glas en aardappelschillen? Gelukkig niet. Als ik de (ietwat onduidelijke) website van de challenge mag geloven, gaat het vooral om geen restafval produceren. Maar wat is restafval dan?

Vóór Groningen hebben andere gemeentes al eens een 100-100-100 georganiseerd. De ervaringsverhalen die ik hier over las maken duidelijkdat het gaat om afval dat niet gescheiden ingeleverd kan worden. Heb je dus een groene en grijze bak, een glasbak, een doos voor oud papier en een aparte plasticcontainer, dan is alles wat je daarin niet kwijt kunt je restafval.

In Groningen zijn helaas geen inleverpunten voor plastic te vinden en in mijn studentenflatje heb ik ook geen groene en grijze containers. Alleen papier en glas kan ik gescheiden inleveren.

Een beetje flauw vond ik zelf. Dan houd ik toch veel meer restafval over dan deelnemers in andere gemeentes? Aan de andere kant: een goede motivatie. Als ik plastic zou kunnen scheiden met het idee dat het toch wel gerecycled wordt, zou ik misschien de neiging krijgen er meer van te kopen. En dat wil ik juist niet. Want niet alleen het verwerken van plastic en ander afval kost veel energie, maar ook het maken van kunststof voorwerpen en verpakkingen leidt tot veel CO2-uitstoot.

Daarom is mijn invulling van de 100-100-100 om zo min mogelijk van alles soorten verpakkingen in huis te halen en om plastic en kunststof helemaal te vermijden. Kunststof is immers, in tegenstelling tot papier en glas, niet volledig recyclebaar én laat microplastics achter in het rioolwater.

 

Hoe ga ik beter recyclen?

Mijn gft-afval verdwijnt nu samen met het restafval van mij en mijn huisgenoot in een ondergrondse container. Omdat ik een groente- en fruitmonster ben heb ik vaak heel veel schillen, klokhuizen en steeltjes. De gemeente Groningen sorteert plantaardig afval bij de afvalverwerking en maakt er biogas van. Hartstikke goed natuurlijk, maar dit kan niet met gft dat is vervuild door andere materialen. Dat gebeurt waarschijnlijk snel als je het mengt met het huisafval, dus het liefst lever ik het gescheiden in. Ik zit er aan te denken om mijn gft in de groene container van vrienden die er wel één hebben te storten. Nog liever composteer ik het zelf voor de moestuin van Frankville, maar omdat we aan het ‘vertuinen’ zijn lukt dat niet op korte termijn.

Voorbereidingen

Voordat de 100-100-100 begint, op 9 februari, probeer ik mezelf alvast klaar te stomen. Het is mijn doel om een zo leeg mogelijke vuilnisbak te hebben, dus ik wil ook geen verpakkingen weggooien die ik nu al in mijn huis heb. Dat betekent alles uit de voorraadkast opmaken dat een plastic verpakking heeft en verloopt tijdens de komende honderd dagen. Dit is niet zo veel meer dankzij al het plastic vermijden de afgelopen maanden.

Verder wil ik me deze week meer verdiepen in het zelf maken van verzorgingsmiddelen en schoonmaakmiddelen. Daarover later nog een blog 🙂

Veel van de te treffen voorbereidingen is mentaal werk. Wat ga ik tijdens deze afvalvrije periode doen in sociale situaties? Ik eet gemiddeld zo’n vier avonden per week niet thuis maar bij vrienden of familie, die natuurlijk wel eten bereiden uit verpakkingen. En wat ga ik doen met andere afvalkanalen, met name al het WC-papier dat we dagelijks gebruiken? (Lilla schreef al eerder een blog over het riool). Kan ik nog wel stofzuigen? (Want wat als mijn stofzuigerzak vol zit?)

Gelukkig zijn er minstens 100 andere huishoudens in Groningen die met me meedenken. Er bestaat een Facebookgroep voor alle deelnemers waarop we straks tips en vragen kunnen gaan uitwisselen. Marin Leus heeft alvast een overzichtskaart gemaakt met alle winkels in Groningen met verpakkingsvrije mogelijkheden en dat ziet er veelbelovend uit. Het wordt vast niet altijd een makkie, maar ik heb zin in deze uitdagingen en ben benieuwd wat me te wachten staat. Volgende maand kunnen jullie mijn eerste update lezen.

Hoe proberen jullie huishoudelijk afval te verminderen?

Een handige overzichtskaart met winkels in Groningen die verpakkingsvrij verkopen, gemaakt door Marin Leus.