Op reis zijn en verantwoord drinken scoren

Wianne

Vorig najaar was ik een dag op stap. Op enig moment was mijn Dopperfles leeg en eerlijk gezegd was ik het water drinken ook een beetje zat.

Wat zou ik onderweg aan verantwoords kunnen vinden als alternatief voor water?

Zoektocht in supermarktP1010144

Met die gedachte liep ik een supermarkt in. Welgeteld drie – helaas in plastic verpakte – drankjes kon ik vinden in het grote assortiment, welke bio of zonder gekke toevoegingen waren. Met deze eerste resultaten was het idee voor dit blog geboren.

Recent maakte ik een langere reis met het OV, en ter voorbereiding ging ik weer naar de supermarkt. Hoewel het aanbod bij deze winkel groter is, is het merendeel van het aanbod bio of zonder kunstmatige toevoegingen nog voor het overgrote deel in pakjes of plastic flesjes beschikbaar. Dat is natuurlijk niet goed voor mijn afval-productie.

Afwegingen

Mijn Dopperfles heb ik intussen ingeruild voor een i9fles van glas. Uit glas vind ik het water toch fijner smaken, en daarnaast zou deze fles het water ook nog extra zuiveren en vitaliseren. Toch wil ik voor mijn lange reis meer dan alleen water mee.

Om die reden heb ik na enige aarzeling toch een keuzeP1010020 gemaakt uit het aanbod. Naast een paar verschillende pakjes vond ik – Hoera! – toch twee smaken in een glazen flesje. Biologisch sap ook nog, en een Nederlands product uit Biddinghuizen. Geen toegevoegde suikers, geen toevoeging van vitamine C, enkel gepasteuriseerd sap. Heerlijk!

De pakjes blijven mij een dubbel gevoel geven. Niet alleen om het afval, ook om de stoffen die in de verpakkingen zijn verwerkt.

De inhoud van de pakjes – qua kleur én smaakcombinatie vooral op kinderen gericht – bevatten allen GEEN toegevoegde suikers. De smaak van het drankje bevestigde dat ook. Tevens kon ik er geen vreemde bij- of nasmaak aan vaststellen. P1010021Beiden komen uit het Verenigd Koninkrijk…. Niet gunstig voor de voetafdruk, wel compleet anders dan de pakjes sap van het Nederlandse grote concern als het gaat om hoeveelheden suiker.

Conclusie

Terugkijkend op deze zoektocht kom ik tot de conclusie dat je een grote fles sap van Nederlandse bodem het handigst in eigen kleine glazen gebruikte flesjes kunt gieten, bijv. van koffiemelk. Deze grote fles komt van hetzelfde bedrijf dat de kleine flesjes onder een andere naam produceert. Het plastic flesje met sap dat ze ook produceren, zal ik voortaan links laten liggen, als de keuze voor glas er ook is. Dit ontdekte ik pas nadat ik de kleine flesjes – al leeg – goed bekeek.